Od sjutra maloljetnici neće smjeti da koriste nargile

Foto: Ilustracija

Maloljetnici u Crnoj Gori od sjutra ne smiju da koriste nargile jer je duvan koji se koristi za njih svrstan u duvanske proizvode novim Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji stupa na snagu.

Ranije su maloljetnici nesmetano koristili nargile u kafićima, iako je osobama mlađim od 18 godina zabranjena upotreba duvanskih proizvoda, jer duvan za nargilu prethodnim Zakonom nije bio prepoznat kao duvanski proizvod.

Zakon, kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, poslanici su usvojili krajem jula, a stupa na snagu sjutra.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

Prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od deset metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

Za kršenje zakonskih odredbi predviđene su kazne i do 20 hiljada eura.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović ranije je saopštio da u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70 hiljada eura.

Nepoštovanje Zakona se prijavljuje Turističkoj inspekciji na brojeve telefona:

+382 (0) 20 446 365;
+382 (0) 20 446 365;

+382 (0) 20 446 357;
+382 (0) 20 446 357.

Izvor: MINA News/Roditelji.me

Comments

  1. U prvom redu mi nikada neće biti jasno ko je i kako uveo ovaj krajnje ružni običaj u kafiće koje posećuju maloletnici. Šta, kao fora je da imaš majicu od 100e i balaviš nargilu, onda si faca? Bolje da su balavili tompuse, ni taj se dim ne uvlači. 🤪 Presmešno i prežalosno!

  2. Hvala Bogu! Jos kad bi to kontrolisao po kaficima. Kao sto je na snazi Zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima i u javnim ustanovama a bukvalno niko ga ne primjenjuje..a upravo maloljetnici najvise i koriste nargile i zbog toga i najbolji klijenti.

  3. Zabraniti potpuno uživanje nargile i za odrasle u svim lokalima.Kakva je to moda stigla?Đe su domaći prirodni sokovi,od kojih bi svi imali benefite I po zdravlje i po privredu!!!Sramota što se sve dozvoljava u korist sopstvene štete!!!

Leave a Reply