U četvrtak o nametanju djeci da biraju strane nakon razvoda roditelja

Tokom razvoda često se dešava da roditelji stavljaju dijete u poziciju da bira „na čijoj je strani“, odnosno ko mu je važniji od dvije, njemu podjednako voljene osobe. Kako to izbjeći i šta raditi ako do toga dođe saznaće roditelji koji budu prisustvovali sastanku Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama, u četvrtak, 8. avgusta.

Osim što dijete dovodi u konflikt lojalnosti, ova situacija dijete dodatno opretećuje i brine. Roditelji bi trebalo da izbjegavaju pitanja poput: ‘Sa kim bi više volio/voljela da živiš?‘ ili ‘Koga više voliš, mamu ili tatu?’. Na ovaj način od djeteta se traži da donosi odluke koje su za njega preteške, a kojih bi trebalo da bude pošteđeno.

Razgovorom sa bivšim partnerom i uspostavljanjem korektnog i pozitivnog odnosa, djetetu se šalje poruka da je važno i da roditelji mogu da se dogovore oko važnih pitanja koja se tiču njega samog.

Poslušajte šta psihološkinja iz Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji, Milica Pušonjić, ima da kaže o nametanju djeci da biraju strane nakon razvoda roditelja.

Roditelji će imati priliku da tokom dva sata, koliko traje susret Grupe, podijele svoja iskustva, dobiju podršku ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Comments

Leave a Reply