Mađarska nudi 30 hiljada eura parovima koji se odluče da imaju troje djece

Mađarska vlada od jula vjenčanim parovima nudi zajam od oko 30.590 eura, a koji neće morati da vrate ako na svijet donesu troje djece. Taj novac mogu da potroše na što god žele i beskamatni je.

Zajam koji Mađarska nudi dio je Akcijskog plana zaštite porodice Viktora Orbana. Program se sastoji od sedam tačaka i njim je planirao da se izdvoji 4,8 posto BDP-a za podršku porodicama i podsticanje rađanja.

Ostale tačke programa uključuju podršku kupovini kućanskih potrepština, subvencije za automobile za veće porodice i doživotno oslobađanje plaćanja poreza na dohodak žena koje su odgojile najmanje četvoro djece.

Parovi koji žele zajam moraju da ispune nekoliko uslova: moraju biti u braku, jednom od njih to mora biti prvi brak, supruga mora imati između 18 i 40 godina i za jednog od njih mora biti plaćeno 180 dana socijalniih doprinosa Mađarskoj.

Ako par ili ne rodi dijete u toku pet godina ili se razvede, sve ono što su pozajmili moraju da vrate za četiri mjeseca (120 dana). Oslobođeni su vraćanja zajma jedino ako prilože medicinsko pojašnjenje o preprekama zbog kojih nisu mogli da dobiju dijete.

Od pokretanja ovog programa, od 1. do 15. jula 2.4 hiljade porodica podnijelo je zahtjev za kredit, a 14 hiljada je iskazalo interesovanje za neki drugi element Akcionog plana.

Kao i mnoge druge države članice Evropske unije, Mađarska pati od manjka radne snage, a radno sposobno stanovništvo napušta zemlju u potrazi za većim platama.

Premijer Viktor Orban želi da podstakne rast stanovništva demografskom obnovom, a ne masovnim imigracijama.

“Preko 1.3 miliona ljudi je ispunilo upitnik i izrazilo želju da Mađarska ostane zemlja Mađara i bude prijatelj porodice”, poručili su iz mađarske Kancelarije za međunarodnu komunikaciju za Euronews.

Dok je prosječna stopa fertiliteta u Evropskoj uniji 1,59, u Mađarskoj ona iznosi 1,48, objavio je Eurostat.

Izvor: Index.hr

Comments

Leave a Reply