Besplatni udžbenici za sve osnovce u Plužinama, prvacima i đačke torbe

I ove godine lokalna uprava Plužina obezbijedila je besplatne udžbenike za sve učenike osnovne škole sa teritorije opštine, dok će mališani koji u septembru kreću u prvi razred dobiti i đačke torbe.

Opština Plužine od 2014. godine obezbjeđuje besplatne komplete udžbenika prvačićima, dok je dvije godine kasnije donijela odluku da i ostali osnovci imaju besplatne knjige za školu.

“Ove školske godine imamo 22 učenika prvog razreda, dok ih je od drugog do devetog 144. Svi oni dobiće besplatne udžbenike, dok će prvaci dobiti i školske torbe. Opština svake godine opredjeljuje sredstva za tu svrhu i očekujemo da će ove godine za nabavku knjiga i torbi biti utrošeno oko 15 hiljada eura”, kazali su Vijestima iz Opštine.

Obrazovni centar u Plužinama ove godine biće bogatiji za 15 prvačića, dok će ih u područnim odjeljenjima biti petoro. Škole u Stabnima, “Bećko Jovović”, i u Donjim Breznima, “Bajo Pivljanin”, imaće po jednog učenika u prvom razredu.

Broj učenika u osnovnom obrazovanju u plužinskoj opštini iz godine u godinu se smanjuje. Dok je školske 2003/04. bilo 327 osnovaca, školske 2019/20. biće ih svega 166. U Obrazovnom centru, zajedno sa osam područnih odjeljenja, na jesen će biti 148 osnovaca i oko stotinu srednjoškolaca. Područna odjeljenja su u selima Borkovići, Dubljevići, Rudinice, Goransko, Smriječno, Mratinje i Pišče.

Sa radom prestaje područno odjeljenje u Barnom Dolu, koje je bez đaka, ali se očekuje otvaranje područnog odjeljenja u Crkvičkom Polju. U Mjesnoj zajednici Stabna, kojoj pripada 11 sela, škola je osnovana 1897. godine i 1974. od petog do osmog razreda bilo je 120 đaka, a na jesen će ih biti svega osam. I škola u Donjim Breznima, koja je sa radom počela kad i škola u Stabnima, ne može se pohvaliti brojem učenika – na jesen će ih biti desetoro, dok će treći, četvrti i osmi razred biti bez đaka.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bravo za Pluzine.. Sa druge strane bogate Opstine kao sto su Kotor i Budva nemaju ovaj trend.. Ova dva primorska grada koliko su uzela od turista, imaju svim djacima u Crnoj Gori da plate udzbenike..

  2. Tako je to lepo .
    Opšitna Danilovgrad ne moze da obezbedi deci prevoz do Podgorice i ako su svega na 12 km . Srednjoskolci vise trče za autobusima nego sto sede u skolskim klupama.

  3. Ovi iz Podgorice gledaju kako će uzet što više od roditelja a ne da daju. Barem da će popraviti ta stakla po osnovnim školama konkretno u školi Marko Miljanov raspadaju se prozori malo jači vjetar da dune to je strasno.

Leave a Reply