Cijene kompleta udžbenika od 44 do 116 eura, knjige na albanskom jeziku skuplje nego na crnogorskom

Kompleti udžbenika za osnovnu školu i gimnaziju su skuplji u prosjeku 10 eura za đake koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku, u odnosu na njihove vršnjake kojima je crnogorski maternji jezik, a razlika u cijeni je, kako objašnjavaju u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, zbog dodatka dvije knjige iz crnogorskog jezika, kao nematernjeg.

Što se tiče kompleta knjiga za osnovce, u Zavodu tvrde da će za ovu školsku godinu biti jeftinije oko tri eura.

Tako će komplet udžbenika na crnogorskom, sa engleskim jezikom, za osnovnu školu za prvi razred koštati 39,80 eura, a za drugi 47,50 eura. Roditelji đaka koji idu u treći razred za komplet udžbenika moraće da izdvoje 44,40 eura. Knjige za četvrti razred osnovne škole će koštati 56,30 eura, peti 63,70, šesti razred 65 eura, sedmi 94,20, a za osmi 90,90 i deveti 84,90 eura.

“Cijena kompleta na albanskom, sa engleskim jezikom, za osnovnu školu za školsku 2019/20. godinu za prvi razred je 50,70 eura, za drugi 58,40, treći 55,30, četvrti 66,90, peti 74,30, šesti 74,40, za sedmi i osmi po 100,30, dok je cijena kompleta na albanskom sa engleskim za deveti razred osnovne škole 94,30 eura”, kazali su iz Zavoda.

Slično je i sa cijenama za gimnaziju.

“Za prvi razred Gimnazije na crnogorskom, sa engleskim jezikom, komplet knjiga košta 106,80 eura, za drugi 88,70, treći 88,20 dok je cijena kompleta za četvrti razred 50,50 eura. Cijena kompleta za gimnaziju na albanskom, sa engleskim jezikom, za prvi razred je 116,20 eura, za drugi 101,50, treći 97,20, a za četvrti 50,50”, rekli su iz Zavoda.

Distribucija udžbenika za knjižarski mrežu u zemlji, ističu, počeće najkasnije 19. avgusta, a prodaja udžbenika do 26. avgusta.

“Cijene kompleta su, sa izuzetkom sedmog razreda gdje je dodat jedan naslov, smanjene za iznos 3,30 eura, jer se ove godine ne prodaje link za muzičku kulturu. Što se tiče izmjena u reprint izdanjima ona su neznatna tako da se svi udžbenici, radne sveske i zbirke zadataka koje su objavljene prošle godine mogu koristiti i u narednoj školskoj godini”, naglasili su iz Zavoda.

Osnovci koji pohađaju nastavu na crnogorskom jeziku imaće nove udžbenike iz četiri predmeta. To su biologija (udžbenik i radna sveska) za sedmi, osmi i deveti razred, dok učenicima sedmog razreda treba nova radna sveska iz istorije.

Gimnazijalci će uglavnom moći da kupe i polovne komplete udžbenika, jer ove školske godine samo učenici prvog razreda imaju novi udžbenik i zbirku zadataka iz fizike.

Iz Zavoda obavještavaju da je zbog usklađivanja sa nazivom predmeta u osnovnim školama, gimnazijama i srednjim stručnim školama na udžbenicima i radnim sveskama iz kojih se izučava jezik promijenjena korica, ali da je sadržaj identičan sa prošlogodišnjim. Slično je i sa Muzičkom kulturom za 5. razred osnovne škole koja je, kako su objasnili, prošle godine greškom odštampana sa starom koricom.

Novi naslovi

Za školsku 2019/10. godinu Zavod za udžbenike je pripremio brojne nove naslove.

“Za osnovnu školu na crnogorskom to su Biologija 7 (udžbenik i radna sveska), Istorija 7 (radna sveska), Biologija 8 (udžbenik i radna sveska) i Biologija 9 (udžbenik i radna sveska), a za gimnaziju Fizika 1 (udžbenik i zbirka zadataka)”, saopštili su iz Zavoda.

Novi naslovi na albanskom jeziku za osnovnu školu su, kako su rekli, U svijetu matematike 1 udžbenički komplet, Istražujem svoju okolinu 1 udžbenik, U svijetu matematike 2 udžbenički komplet, Istražujem svoju okolinu 2 udžbenik i radna sveska, U svijetu matematike 4 udžbenički komplet, Poznavanje društva 4 udžbenik i radna sveska, Priroda 4 udžbenik i radna sveska, Muzička kultura 4 udžbenik.

“Novi naslovi su i Likovna kultura 5 udžbenik, Priroda 5 udžbenik i radna sveska, Poznavanje društva 5 udžbenik i radna sveska, Matematika 5 udžbenik i zbirka zadataka, Informatika sa tehnikom 5 udžbenik, Muzička kultura 5 udžbenik, te Matematika 6 udžbenik i zbirka zadataka, Informatika sa tehnikom 6 udžbenik, Istorija 6 radna sveska, Likovna kultura 6 udžbenik”, kazali su iz Zavoda,

Za osnovnu školu na albanskom jeziku spremljeni su i novi naslovi iz Geografija 7 udžbenik i radna sveska, Informatika sa tehnikom 7 udžbenik, Hemija 7 udžbenik i zbirka zadataka, Biologija 7 udžbenik i radna sveska, Matematika 8 udžbenik i zbirka zadataka, Biologija 8 udžbenik i radna sveska, Informatika sa tehnikom 8 udžbenik, Hemija 8 udžbenik i zbirka zadataka, Istorija 8 udžbenik, kao i Geografija 9 udžbenik i radna sveska, Biologija 9 udžbenik i radna sveska, Matematika 9 – udžbenik i zbirka zadataka, Istorija 9 udžbenik.

Izvor: Dnevne novine/Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply