U Srbiji pokrenuta inicijativa za uvođenje Amber Alert sistema potrage

Srbijanska Fondacija “Tijana Jurić” pokrenula je inicijativu da se u Srbiji uvede specijalni sistem potrage u specifičnim slučajevima nestale djece poznatiji kao Amber Alert.

Šta znači Amber Alert? Ovaj sistem podrazumijeva da se infromacije o nestaloj djeci, u određenim situacijama, objavljuju putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, interneta, SMS-a, ekrana na bankomatima, autoputevima, benzinskm stanicama… tako da mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice djeteta (i/ili otmičara ukoliko je poznat) i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Na objavama bi se nalazila fotografija nestalog djeteta, njegovo ime prezime, ali i broj telefona na koji bi ljudi mogli da daju informacije koje poseduju o nestalom djetetu.

Prema riječima Igora Jurića, pokretača ove inicijative, uvođenje Amber Alerta veoma je važno za društvo, a prije svega djecu.

“Da je ovaj sistem postojao u vrijeme kada je moja Tijana nestala, ona bi možda bila spašena i bila bi među nama, kao i mnoga druga djeca koja su oteta. To je motiv i povod zbog čega želimo da Srbija u svoj sistem uvede ovakvu vrstu obavještavanja kada dođe do nestanka naših najmlađih”, ističe Jurić.

Usvajanjem ovakve vrste obavještavanja o nestanku djece na mjestima koja su predviđena za to ne bi se objavljivali svi nestanci djece, kako javnost ne bi bila preplavljena informacijama.

Štaviše, u svakoj zemlji u kojoj ovakav vid obavještavanja postoji, Amber Alert se pokreće veoma rijetko.

Kako je Jurić kazao, Fondacija je bila u posjeti i u kontaktu sa organizacijama u Evropi koje rade na ovom sistemu: Belgija, Poljska, Bugarska i druge. Dodaje da su njihova iskustva veoma značajna i pozitivna.

“Fondacija će u narednom periodu razgovarati sa mobilnim operaterima, medijima, da okupimo sve one koji mogu da daju svoj doprinos, da se svi kao društvo uključimo i pomognemo u pronalasku djece”, objašnjava Jurić.

Najčešći kriterijumi za objavljivanje Amber Alerta koji se pojavljuju u Evropi su sljedeći: kada je u pitanju maloljetna osoba, ako postoji potvrda od policije da objava Amber Alerta neće ugroziti život djeteta, ukoliko postoji sumnja da otmičar ima namjeru da povrijedi dijete ili su nepoznate okolnosti nestanka.

“Ukoliko je u pitanju dijete koje je pobjeglo od kuće, ovaj mehanizam se neće aktivirati, osim u specifičnim okolnostima i to obično kada dijete ima manje od 13 godina, dakle, ako dijete nije u tinejdžerskom periodu”, naglašava Jurić.

U većini država u kojima postoji ovakav sistem, MUP i tužilaštvo su ti koji pokreću ovaj mehanizam.

Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, na Malti, u Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Izvor: Blic.rs

Leave a Reply