Osnovano Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa. Pridružite se

Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta – Crna Gora, osnovano u martu ove godine, pozvalo je zainteresovane roditelje da im pridruže kako bi zajedno radili na poboljšanju položaja djece sa dijabetesom u Crnoj Gori.

Udruženje je osnovano po ugledu na slična u zemljama Evrope i okruženja.

U toj oragnizacji kažu da se brojni problemi sa kojima se mališani sa dijabetesom suočavaju tokom odrastanja mogu lakše podnijeti ako imaju najsavremeniju medicinsku terapiju i pomagala i ukoliko im se pruži potrebna psihološka podrška i ohrabrenje. Osim toga, smatraju neophodnom organizovanje adekvatne edukacije roditelja, vaspitača i nastavnika o ovoj bolesti, i organizovanje okupljanja i radionica.

“Dosta toga kod nas je, nažalost, prilično zanemareno i djeca su prepuštena isključivo dobroj volji nastavno-vaspitnog kadra da se pobrine za njih u slučaju problema, koji nisu tako rijetki“, navodi se u saopštenju Udruženja roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta – Crna Gora.

Zbog toga je jedan od njihovih osnovnih ciljeva, pored bliske i uspješne saradnje sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravlja, da obezbijede edukaciju nastavnika i vaspitača i adekvatne plakate koji će pomoći okruženju djeteta sa dijabetesom da bolje razumiju njegovo stanje, budu spremni da mu pomognu u slučaju hipoglikemije i hiperglikemije, ali i da shvate da njihov drug sa dijabetesom može sve kao i ostali, uz veliku dozu odgovornosti i discipline.

Dijete sa dijabetesom prima insulin uglavnom četiri puta dnevno ili koristi insulinsku pumpicu, šećer u krvi ubodom u prstić mjeri desetak puta dnevno ili ima senzor za kontinuirano mjerenje, na posebnom je režimu ishrane i mora redovno da se bavi sportom, odnosno nekom fizičkom aktivnošću.

„Sve to su za njega sporedne, svakodnevne radnje, koje ga ne sprečavaju da uživa u djetinstvu sa svojim drugarima, ali su neohodne za njegov život i zdravlje. Zbog toga svako odgovorno i humano društvo treba da bude spremno da ovim malim herojima pruži malo više razumijevanja i podrške, kako bi smo na najbolji način uspjeli da spriječimo posljedice koje neadekvatno tretirana bolest, nažalost, nosi sa sobom“, poručili su iz ovog Udruženja.

Dosad su nailazili samo na pozitivne i ohrabrujuće stavove nadležnih, ali kažu da pravi izazovi tek slijede. Nadaju se da će, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, već od avgusta ove godine obezbijediti uslove da počne projekat edukacije u vrtićima i školama.

„Nama, roditeljima djece sa dijabetesom, ostaje još da se svi dobro povežemo i tako napravimo najbolju osnovu za realizaciju naših ciljeva. Nadamo se da će udruženje biti stabilan oslonac za svu djecu sa dijabetesom u Crnoj Gori i da će uspjeti da riješi svaki pojedinačni problem  školi, vrtiću, domu zdravlja i ostalim ustanovama bilo da se tiče nedostatka medicinske opreme, diskriminacije ili bilo koje vrste povrijeđivanja prava djeteta koje ima dijabetes“, kažu iz ovog Udruženja.

Email adresa Udruženja je [email protected], a brojevi telefona 063 227 485, 063 227 487 ili 067 448 053. Imaju i Facebook grupu Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta – Crna Gora.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply