Francuska škola u Podgorici: Novi dometi u obrazovanju

Sponzorisana objava

Od ove školske godine, djeca predškolskog i školskog uzrasta imaju priliku da u Francuskoj evropskoj školi u Podgorici (EFEP) pohađaju nastavu koja se izvodi u potpunosti u skladu sa zvaničnim nastavnim programom francuskog nacionalnog obrazovnog sistema, koji je akreditovalo Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Crna Gora je do prošle godine bila jedina zemlja u regionu i jedna od malobrojnih u Evropi u kojima nije bilo francuske škole, ali se to promijenilo 3. septembra 2018. kada je otvorena posredstvom Ambasade Francuske u Podgorici. Školu je otvorilo neprofitno udruženje Prijatelji Francuske škole u Podgorici.

“Posebna prednost je što mogućnost da pohađaju školu imaju i nefrankofoni učenici koji ovladavaju francuskim jezikom kroz inovativne metode i intenzivne časove, sa nastavnicima koji su izvorni govornici. Grupa predškolskog uzrasta otvorena je za djecu uzrasta već od dvije godine”, kažu u Francuskoj školi.

Sa nastavom tri evropska jezika – francuskog, engleskog i crnogorskog od ranog uzrasta i časovima njemačkog ili italijanskog kao drugog stranog jezika u starijim razredima, Francuska evropska škola u Podgorici otvara vrata evropske kulture i priprema učenike za buduće građane Evropske unije.

Upotreba savremene tehnologije u nastavi, aktivnosti u prirodi usmjerene na otkrivanje i poštovanje životne sredine u cilju razvoja ekološke svijesti kod djece, upoznavanje sa drugim kuturama u pravcu širenja pogleda na svijet, individualni pristup, umjetničke aktivnosti, kreativne radionice i sportske aktivnosti, neki su od razloga koje roditelji prve generacije učenika  izdvajaju kao razlog njihovog i što je najvažnije, zadovoljstva njihove djece, poručuju im iz Francuske škole.

Pojašnjavaju da učenici od šestog do devetog razreda osnovne škole prate program Centra za sprovođenje obrazovnog programa nacionalnog sistema na daljinu, uz pomoć mentora koji obezbjeđuje pojedinačni nadzor za svakog učenika.

Časovi za sve uzraste traju od 8 do 14 sati i 30 minuta, od ponedjeljka do petka, dok učenici imaju priliku da pohađaju i dodatne časove francuskog jezika, časove kapoere (brazilaska borilačka vještina) i umjetnosti, kroz vannastavne aktivnosti koje traju do 16 sati.

Škola je u procesu homologacije kako bi se integrisala u svjetsku mrežu francuskih škola AEFE, koja broji 496 škola u 137 zemalja širom svijeta. Nastavni program kao i diplome nakon završetka školovanja su priznati u okviru mreže što olakšava međunarodnu mobilnost porodica.

Više informacija o školi dostupno je www.efep.me

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Poštovana,
    Nastavni program škole je priznat i akreditovan od strane crnogorskog Ministarstva prosvjete prije otvaranja škole.
    Cjelokupna akreditacija obrazovne ustanove je proces koji traje, a u konkretnom slučaju za ovu ustanovu, priveden je kraju.
    Srdačan pozdrav !

Leave a Reply