Istukao dječaka, osuđen uslovno na 45 dana

Urednik Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović, pravosnažno je osuđen na 45 dana uslovno za zlostavljanje četrnaestogodišnjeg dječaka.

Njemu je u bjelopoljskom Osnovnom sudu presuđeno da neće ići na izdržavanje zatvorske kazne, ukoliko u sljedećih godinu ne počini novo krivično djelo, a tu odluku opravosnažio je Viši sud.

Ranijom presudom koju je ukinuo Viši sud u Bijelom Polju, Rabrenović je bio osuđen na tri mjeseca uslovne kazne.

Za zlostavljanje drugog maloljetnika, Rabrenović je i drugostepenom presudom zbog nedostatka dokaza, kao i u ranijem postupku.

Viši sud je odbio kao neosnovane žalbu tužioca da je “činjenično stanje pogrešno utvrđeno i zbog odluke o krivičnoj sankciji, kao i predlog da se Rabrenović kazni za oba krivična djela”.

“Prvostepeni sud je nakon potpune i pravilne ocjene i izvedenih dokaza nesumnjivo utvrdio da je optuženi počinio krivično djelo zlostavljanje na teret maloljetnog dječaka. Činjenično stanje se temelji na izjavama svjedoka Selme Kolić, Nade Jurišević, i drugih svjedoka, nalaza vještaka dr Nemanje Radojevića i psihijatrice Mirjane Varagić, mišljenja specijalnog psihologa Marijane Ristić, medicinske dokumentacije, te sadržine video zapisa sa sigurnosnih kamera”, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da je sud osnovano izveo zaključak da je okrivljeni počinio djelo na način predstavljen optužnicom u dijelu četrnaestogodišnjaka, ali da nije dokazano da je djelo počinio u odnosu na drugog maloljetnika.

“I po ocjeni ovog suda u ovom slučaju nije nužno da se radi krivično pravne stvari primijeni zatvorska kazna, jer se može očekivati da je upozorenje uz prijetnju kaznom dovoljno uticati na okrivljenog da više ne vrši krivična djela”, piše u presudi.

U presudi Osnovnog suda navodi se da je okrivljeni, po pronalasku maloljetnika, ostvario kontakt sa njim i ne pitajući ko je i šta se eventualno desilo, nasrće na njega, zadaje mu udarac, a zatim juri za njim na parking prostoru, kada maloljetnik pada i zadobija povrede koljena.

“Rabrenović tada istrajava u pokušaju da uhvati ovog maloljetnika, pa i pored toga što je ovaj utrčao u lokal, hvata ga i pokušava da izvuče iz lokala, dok je maloljetnik bio veoma uplašen, što je okrivljeni očigledno mogao da vidi i prepozna”, navodi se u toj presudi.

Kako navodi sudija, iskaz Rabrenovića da je samo prišao dječaku i pitao ga zašto je tukao njegovu djecu, obezvrijeđen je izvedenim dokazima.

“Naime, maloljetnik je ispričao da je Rabrenović prvo sustigao njihovog druga i pitao sina je li ga on tukao. Kada je sin kazao da nije i pokazao na dječaka Rabrenović ga je uhvatio i kazao: ‘Jesi li njega ovako udario o zid, zatim mu okrenuo glavu i udario ga o zid, nakon čega se maloljetnik otrgao i utrčao u kafić” piše u obrazloženju.

Njegovo ponašanje, piše u nalazu, kod djeteta je izazvalo osjećaj ugroženosti, nemira, bespomoćnosti uz strah jakog intenziteta sve do dolaska njegovog oca.

Prema optužnom predlogu, Rabrenović je drugog dječaka uhvatio rukama za majicu i udario pesnicom u grudi, nakon čega je, ugledavši četrnaestogodišnjeg dječaka krenuo za njim, sustigao ga, prislonio uza zid, a potom mu je, kako se dodaje, udario šamar i odgurnuo mu glavu unazad tako da je dječak udario glavom o zid.

“U trenutku kada ga je Rabrenović udario dječak se tada otrgao i počeo da bježi, pri čemu se okliznuo i pao, a zatim otrčao u ugostiteljski objekat u centru grada. Rabrenović je utrčao u lokal za njim, uhvatio ga za ruku i vukao ka sebi, pokušavajući da ga odvuče od zida iza kojeg se oštećeni sklonio, pri čemu mu je govorio: ‘Dajte mi ga ovamo’, nakon čega je dječaka od njega otgrla radnica”, piše u optužnom predlogu.

Izvor: Vijesti

Comments

Leave a Reply