SZO predlaže zabranu industrijske hrane za mlađu djecu koja sadrži šećer

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da industrijska hrana za bebe i mlađu djecu često sadrži suviše šećera i da su etikete konfuzne, zbog čega je predložila da se zabrani prodaja hrane koja sadrži šećer za djecu do 3 godine.

“U oko pola ispitanih proizvoda, više od 30 odsto kalorija proizilazi iz čistog šećera i oko trećina proizvoda sadrže dodat šećer ili druge zaslađivače”, saopšteno je iz SZO Evrope.

Nalazi su donijeti na osnovu ispitanih oko 8.000 proizvoda u više od 500 prodavnica između Beča, Sofije, Haife i Budimpešte od novembra 2017. do januara 2018. godine.

Oko trećina ispitanih proizvoda sadržao je šećer, koncentrisane voćne sokove ili druge zaslađivače koji ne bi trebalo da se dodaju hrani namijenjenoj najmlađim.

Između 18 i 57 odsto tih proizvoda imaju više od 30 odsto kalorija koji potiču od šećera.

Povećan sadržaj šećera može da poveća rizik od pretjerane težine ili karijesa, a rano izlaganje zašećerenim proizvodima stvara štetnu naklonost prema slatkoj hrani kasnije u životu, navodi SZO.

“Dobra ishrana u neonatalnom periodu i ranom detinjstvu je ključna da se osigura optimalni rast i razvoj djeteta, i najbolji zdravstveni rezultati kasnije u životu”, rekla je regionalna direktorka SZO za Evropu Suzana Jakab.

SZO je 2018. godine upozorila na rast gojaznosti i pretjerane težine kod Evropljana koja prijeti da preokrene trend produženja životnog vijeka.

Studija je takođe pokazala da se prehrambeni proizvodi koji se smatraju neprikladnim za bebe, prema preporukama Organizacije, upravo prodaju sa naznakom da su za taj uzrast.

Između 28 i 60 odsto proizvoda označeno je da odgovaraju bebama mlađim od šest mjeseci, dok SZO preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci života i prema tome ni jedan proizvod ne treba da bude predstavljen da odgovara djeci mlađoj od šest mjeseci, ukazuje SZO.

Da bi ohrabrio svoje članice da usvoje nove smjernice SZO je ažurirala preporuke.

Organizacija želi da se prestane sa reklamiranjem zamjena za majčino mlijeko i preporučuje da se hrana za djecu staru od šest mjeseci do dvije godine zasniva na proizvodima bogatim hranljivim materijama i bude pripremljena u kući.

Svi dodatni šećeri i zaslađivači treba da budu izbačeni iz hrane za bebe.

Na etiketama na slatkim pićima, posebno voćnim sokovima i koncentrisanom mlijeku, i na slatkišima treba da stoji da ti proizvodi ne odgovaraju djeci mlađoj od tri godine.

IZvor: RTCG/Guardian

Comments

  1. Kako to kad se zna da su plazma i smoki prijeki lijek za djecu od trenutka kad mogu da ih drze u svojoj rucici? Znam puno slucajeva da su djeci davali plazmu mljevenu kroz kasice jos u 3.mjesecu. Mi koji se borimo da djeca jedu zdravo smatrani smo budalama.

Leave a Reply