Hrvatska pozajmljuje vakcine Crnoj Gori

Iz Hrvatske će naredne sedmice stići 8.000 doza vakcine protiv hepatitisa B, bez koje je crnogorski zdravstveni sistem ostao u martu ove godine. Hepatitis B je zarazna bolest, predstavIja zapaljenje jetre i prenosi se putem krvi ili tjelesnih tečnosti.

Vijesti nezvanično saznaju da će Hrvatska vakcinu poslati u vidu pozajmice apotekarskoj ustanovi Montefarm i da će odmah da bude distribuirana domovima zdravlja. Količina vakcine koju Hrvatska pozajmljuje Crnoj Gori trebalo bi da bude dovoljna do kraja ove godine.

Vakcina protiv hepatitisa B je obavezna i daje se djeci u tri doze. Prva se daje već u uzrastu novorođenčeta, druga nakon mjesec,treća pola godine poslije prve doze. Protiv hepatitisa B vakcinišu se i dvanaestogodišnjaci.

Roditelji, kao i zaposleni u domovima zdravlja, potvrdili su Vijestima da vakcine nema već četiri mjeseca i da pedijatri odlažu vakcinaciju. Zbog odlaganja vakcinacije, kako su saopštili nezvanično u više zdravstvenih ustanova, nije ugroženo zdravlje djece.

Pojedini roditelji kazali su i da djeca moraju da idu u Dubrovnik kako bi primili vakcinu protiv hepatitisa B, jer je to uslov da bi mogli da putuju u Sjedinjene Američke Države.

U martu i prvoj polovini aprilu bila je i nestašica vakcine pentaksim, kojom se bebe štite od pet bolesti difterije,tetanusa,velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa tipa B.

Montefarm, zadužen za snabdijevanje zdravstvenih ustanova ljekovima, vakcinu protiv hepatitisa B tražio je više puta preko tendera. Iz te ustanove u drugoj polovini aprila Vijestima su rekli da su vakcine protiv hepatitisa B tražili dva puta putem tendera, ali da ni na jednom nije bilo ispravnih ponuda.

Nakon toga, raspisana je nova tenderska procedura po hitnom postupku. Tražena je vakcina protiv hepatitisa B za djecu i odrasle u vrijednosti od 139.801 i 23.868 eura na godišnjem nivou, a predviđeno je sklapanje ugovora na period od tri godine. Prema informacijama sa sajta Uprave za javne nabavke, vakcinu protiv hepatitisa B za djecu i odrasle tada je ponudila kompanija Glosarij, ali je njihova ponuda ocijenjena kao neispravna. Naime, Glosarij je izjavio da bi prva isporuka vakcine bila 15. oktobra, što nije prihvaćeno.

Montefarm je tražio da se isporuka vakcine obavlja sukcesivno, u roku od 90 dana od dana narudžbe.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply