Koliko autu treba da se zagrije do smrtonosnih temperatura?

Foto: Ilustracija

Svakog ljeta, širom svijeta se dešava da djeca umiru jer ih roditelji ostave zaključane u zagrijanom automobilu, često zbog toga što nijesu svjesni koliko se brzo vozilo zagrije do smrtonosnih temperatura.

U Hrvatskoj je u ponedjeljak je preminula četvorogodišnja djevojčica koja je u prošlog četvrtka ostavljena u pregrijanom automobilu, i to više od dva sata na visokim temperaturama. Djevojčica je podlegla posljedicama toplotnog udara i dehidracije zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi.

No takvi slučajevi se ne događaju samo na našim prostorima. Na primjer, u SAD-u godišnje prosječno umire 37 djece zbog toga što su predugo ostavljena u vrućim automobilima, piše Live Science.

Upravo su iz tog razloga, odnosno zbog toga što roditelji često nijesu upućeni u to koliko se brzo zagrijava automobil, naučnici u istraživanju Evaluating the impact of solar radiation on pediatric heat balance within enclosed, hot vehicles proučavali koliko prosječno treba različitim tipovima automobila da se pregriju u toku vrućih ljetnih dana.

Otkrili su kako se vozila neočekivano brzo zagrijavaju kada su parkirana van hlada. Temperatura unutar automobila parkiranog na suncu za vrijeme dnevnih temperatura od 35 stepeni Celzijusovih se unutar jednog sata popne na zabrinjavajućih 47 stepeni.

Temperatura volana je tada još viša, zna biti oko 53 stepena, a toplina sjedišta u prosjeku dostiže 51 stepen.

Automobili parkirani u hladu prolaze mnogo bolje, ali i u njima ubrzo postane skoro pa nepodnošljivo. Nakon jednog sata temperatura u automobilu dostiže oko 38 stepeni Celzijevih, volan oko 42, a sjedišta u prosjeku oko 41 stepen.

Djeca u užarenim automobilima

Bilo ko kada ostane u pregrijanom autu izložen je riziku od toplotnog udara, koji može biti smrtonosan.

Teško je predvidjeti koliko je potrebno prosječnom čovjeku da doživi toplotni udar jer na to utiču mnogi faktori poput starosti, težine osobe, ali i njeno sveukupno zdravstveno stanje.

Djeca većinom dožive toplotni udar kada njihova tjelesna temperatura tokom dužeg vremenskog perioda prelazi 40 stepeni. Kada bi se dvogodišnje dijete u toku vrućeg ljetnjeg dana ostavilo u vozilu parkiranom na suncu, najvjerojatnije bi doživjelo toplotni udar za sat vremena, a kada bi automobil bio u hladu, onda za dva sata.

“Nadamo se da će ovo istraživanje pomoći pri prevenciji toplinskog udara kod djece“, rekla je biometeorologinja i voditeljica istraživanja, Jennifer Vanos, sa Univerziteta California.

Vanos je dodala kako se hipertermija (stanje povišene tjelesne temperature) i toplotni udari događaju širom svijeta i da uzrokuju povrede unutrašnjih organa i mozga.

Izvor: Index.hr

Leave a Reply