Prekrivanje dječijih kolica maramama i gazama može biti veoma opasno

Foto: Ilustracija

PIŠE: Iva Brčić, Ordinacija.hr

Svake godine dolaskom toplijih dana viđam po gradu jednu te istu sliku, roditelji prekrivaju kolica raznim gazama, maramama i pelenama kako bi svoju djecu zaštitili od sunca.

Iz čiste dobre namjere stavljaju svoju djecu u opasnost. Ni ne sluteći da im tako mogu ugroziti život.

A evo zašto je prekrivanje kolica pokrivalima koja nijesu za to namijenjena, opasno. Pedijatrica Svante Norgren iz dječije bolnice Astrid Lindgren u Stockholmu, kaže da i najtanja pamučna tkanina, poput gaze, podiže temperaturu u kolicima i blokira slobodan protok vazduha.

Test koji je napravljen kako bi se to i provjerilo je pokazao da je nakon samo 30 minuta, za vrijeme toplog dana, temperatura u prekrivenim kolicima dostigla temperaturu od 34 stepena.

Da bi vam bilo lakše da shvatite odnose temperature, evo jednog primjera. Ako je napolju recimo 25 stepeni, u kolicima prekrivenim nekim improvizovanim prekrivačem je temperatura za čak 15 stepeni viša, odnosno iznosi 40 stepeni.

Beba se u takvim kolicima može naprosto zagrijati. Dok se naše tijelo hladi znojem, bebino nema tu mogućnost. Njoj se diže tjelesna temperatura i dolazi do pregrijavanja. A pregrijavanje može dovesti do toplotnog udara koji može izazvati oštećenje centralnog nervnog sistema, oštećenje mozga, pa i smrt.

Savjeti koji se treba pridržavati po ovim ljetnim vrućinama

  1. Zaboravite na improvizovano prekrivanje kolica. Koristite prekrivače koji su namijenjeni za to ili koja dolaze uz kolica.
  2. Izbjegavajte boravak na otvorenom od 10 do 16 – 17 sati.
  3. Bebama ne stavljajte kapice jer one najviše topline gube preko glave. Stavljanjem kapice za vrijeme vrućih dana može dovesti do pregrijavanja.
  4. Dijete obucite u svijetlu i laganu odjeću koja koži omogućava disanje.
  5. Vodite računa da dijete uzima dovoljno tečnosti.
  6. Bebe nakon što navrše šest mjeseci možete mazati zaštitnim kremena za sunce.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply