Nastavnici protiv smanjenja broja časova istorije i geografije

Foto: Ilustracija

Profesori i nastavnici istorije i geografije uputili su otvoreno pismo Nacionalnom savjetu za obrazovanje Crne Gore, u kojem upozoravaju da je reforma nastave u osnovnim školama nanijela štetu učenicima i pozivaju ih da preispitaju metodologiju kojom se mijenjaju obavezni predmeti u srednjim stručnim školama.

U javnom obraćanju obrazovnim institucijama, koje je potpisalo 38 nastavnika istorije i geografije, ističe se da Ministarstvo prosvjete treba da uradi sveobuhvatnu analizu reformskih rješenja nastave u osnovnim školama.

“Sigurni smo da ste duboko svjesni ovih istina, kao što smo slobodni da iskažemo svoju zabrinutost činjenicom da će srednje stručne škole u Crnoj Gori ostati bez istorije i geografije, kao fundamenta obrazovnog sistema jedne države. Crna Gora jeste država u kojoj će ove jeseni biti protjerana iz školskih učionica učiteljica života. Kao što je ranije usvojenim i od vas odobrenim rješenjem smanjila broj časova istorije i geografije u osnovnoj školi. Kaže stara sentenca da je istorija učiteljica života. Uz ovu istinu još jedna je činjenica sigurna, svih ovih pet hiljada godina koliko postoje škole kao civilizacijski izraz – istorija i geografija orijentišu učenike u vremenu i prostoru. Istorija određuje naše mjesto na vremenskoj liniji u odnosu na naše pretke i naše potomke, dok geografijom stičemo pravo na ličnu kartu građanina Zemlje”, navodi se u pismu.

Pozvali su članove Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore da na sljedećoj sjednici donesu odluku, a to je da preispitaju ranije usvojenu metodologiju za izradu programa za srednje stručno obrazovanje.

“Očekujemo od vas da naložite Ministarstvu prosvjete Crne Gore izradu sveobuhvatne stručne analize reformskih rješenja nastave u osnovnim školama. Kao vaše koleginice i kolege iz učionica znamo da je ovim reformskim rješenjima već nanijeta šteta mladim naraštajima Crne Gore i da taj kvar može dovesti do nepopravljivih posljedica navode nastavnici istorije i geografije. U javnom obraćanju navode da je na članovima Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore veoma velika odgovornost u ovom trenutku. Istorija, koju svi volimo, može vam dodijeliti različite uloge za budućnost koja dolazi”, piše u pismu.

Javno obraćanje su potpisali profesori Slobodan Savović, Milić Tajić, Zvezdana Lakić, Rajko Jokanović, Dubravka Živković, Dobrila Asanović, Gordana Vujisić, Dušan Drekalović, Bojana Gardaševkć, Žana Savović, Dragan Đaković, Vesko Rovčanin, Tanja Vujošević, Igor Radulović Jelena Šekularac, Filip Vučetić, Željko Đukić, Tomislav Đuričanin, Gordana Stojanović, Dijana Đukić, Verica Tajić, Danilo Drekalović, Milo Vukićević, Miloica Nenezić, Milinko Mihailović, Milica Obrenović, Vuko Rabrenović, Danijela Grujičić, Stojanka Kavarić, Milica Pejović, Slavica Kovačević, Tatjana Vukčević, Novica Gačević, Jasna Ličina, Biljana Đurović, Jelena Jovanović, Rajna Dragoslavić i Tanja Asanović.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković kazao je da su programi u srednjim stručnim školama kvalitetni i pohvaljeni, i da nije tačno da nemaju opšteobrazovne predmete.

Rajković tvrdi da nastavnici neće ostajati bez posla iako se ukidaju geografija i istorija kao obavezni predneti.

“U prvom razredu četvorogodišnjih programa stručnih škola najmanje 50 odsto je opšteobrazovnih predmeta. Tačnije, pet osnovnih opšteobrazovnih predmeta ostaju u bukvalno svim programima, i to su: crnogorski, matematika, strani jezik, informatika, fizičko. Pored ovih pet, svi programi imaju kao obavezan još jedan od predmeta društvene grupe. Ostali opšteobrazovni predmeti, prirodne i društvene grupe, raspoređuju se u skladu s time šta je osnovna oblast smjera”, rekao je Rajković.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ukoliko je gradivo iz Istorije jos uvijek obimno kao dok sam ja „maltretirao“ skolu onda i nije losa ideja da ga malo sumiraju.Sto se geografije tice zahvalan sam za svaku procitanu stranicu od 5 osnovne do kraja srednje skole.Zasto?
    Istorija.Staram i gledam kako danasnje ucenike uce blisko proslom vremenu i imam osjecaj da to nigdje blizu onoga sto sam cuo i dosta vidio.Tako i ako je skrate samo ce im uslugu ucinjeti.
    Geografija.
    Karpati su i dalje gdje i prije 25 godina,glavni grad Jugoslavije je i dalje gdje je bio samo sto Jugoslavije nema ali je lijepo nauciti ih da je nema upravo zbog onih koji Istoriju navijaju kako im se cefne.No bojim se bice, kako im se ĆEFNE, i ovaj put.

Leave a Reply