Ljekari će od septembra osnovcima držati časove o HIV-u

Foto: Ilustracija

Ljekari će od školske 2019/20. godine, u sklopu pilot projekta, osnovcima predavati dio časova iz predmeta Zdravi stilovi života koji se odnose na polno prenosive bolesti, HIV, ishranu i mentalno zdravlje.

Kako su Pobjedi kazali iz Ministarstva zdravlja, to je dogovoreno sa Ministarstvom prosvjete, a ljekari će predavati učenicima osmog i devetog razreda.

Rezultati MIKS istraživanja, koji su nedavno objavljeni, pokazali su da je prije pet godina 48 odsto djevojaka od ukupno anketiranih znalo kako se sprječava prenošenje HIV-a, dok je u prošlogodišnjem istraživanju tačan odgovor na to pitanje dalo njih čak 29 odsto manje. Smanjio se i procenat mladića koji znaju o toj temi sa 37 na 23 odsto.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su, između ostalog, i da pripremaju novi akcioni plan za 2019-2020. iz Strategije za HIV 2015-2020. kojim su predviđene i edukacije.

“Vlada i Ministarstvo su obezbijedili 125.000 eura, a novac je već raspodijeljen u skladu sa pravilima i kriterijumima, kao i dodatnih oko 93.000 eura za čiju raspodjelu je raspisan javni konkurs”, rekli su oni.

Naredne tri godine, kako dodaju, Vlada će obezbijediti adekvatan novčani iznos za tu namjenu, a Global fond, prepoznavši zalaganje države, doniraće bespovratni grant, u ukupnom iznosu od 556.000 eura.

“Ne treba zaboraviti da u domovima zdravlja postoje savjetovališta za HIV i bezbjedno testiranje”, kazali su oni.

Izvor: Pobjeda

Comments

Leave a Reply