Korištenje alkohola, cigareta i klađenje – najčešći oblici nepoželjnog ponašanja učenika

Foto: Anadolija

Konzumiranje alkohola, pušenje cigareta i klađenje, tri su najučestalija oblika nepoželjnog ponašanja osnovaca i srednjoškolaca, pokazalo je istraživanje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori.

Skoro 40 odsto učenika završnih razreda osnovne škole i srednjoškolaca koristi alkohol, rjeđe ili češće, svaki četvrti učenik ide u kladionicu, a više nego svaki peti koristi cigarete.

Podaci su dio istraživanja u kojem je učestvovalo 1.000 ispitanika, od čega 342 iz 37 osnovnih, te 658 ispitanika iz 25 srednjih škola.

Stepen neželjenih oblika ponašanja je izraženiji u srednjim u odnosu na osnovne škole.

Najviši stepen nepoželjnog ponašanja, kako to vide ispitanici, prisutan je na primorju, nešto niži u centralnom regionu, a značajno niži u opštinama na sjeveru.

Foto: Anadolija

Podaci ukazuju i da učenici u Crnoj Gori puše cigarete i koriste marihuanu na nivou prosjeka Evropske unije (EU), dok alkohol koriste značajno manje.

Učenici u Crnoj Gori, međutim, u većoj mjeri koriste teške droge u odnosu na prosjek EU zemalja.

Istraživanje je pokazalo da više od 11 odsto učenika koristi marihuanu, a njih osam odsto teške droge.

Preko 25 odsto ispitanih učenika kazali je da je do droge, ako se želi doći, potrebno od pola sata do nekoliko sati. Po procjeni učenika, veći je stepen dostupnosti lakih droga na primorju u odnosu na centralni region, dok je na sjeveru dostupnost izražena u manjem stepenu.

Iz kancelarije Ombudsmana ocjenjuju da to ukazuje na visok stepen dostupnosti.

Podaci ukazuju da je razlika između učenika i učenica kada je riječ o korištenju teških droga, zanemarljiva, a interesantno je da su i razlike između osnovne i srednje škole, kao i između razreda, veoma male.

Kada je alkohol u pitanju, među djecom se u najvećoj mjeri konzumiraju pivo, vino i žestoka pica.

Nikšić je kao grad označen među najrizičnijim u pogledu konzumacije lakih droga i alkohola među učeničkom populacijom.

Istraživanje je pokazalo da učenici veliki dio slobodnog vremena provode koristeći internet, dok je samo jedna trećina ispitanika odgovorila da se bavi sportom.

Izvor: Vijesti/Anadolija

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Za cigarete: svi puse pa sto se iznenadjujemo za djecu:
    Za alkohol: dostupan im je svagdje od kuce do prodavnica.
    Za droge: mislim da su mnogo rasprostranjenije nego sto smijemo i pomisliti.

  2. Dje su roditelji ove djece,je li suština na Facebooku ili instagramu da stave slike,da se dobro moderno obuku,da im imaju mobilne telefone,a dje je autoritet razgovor sta radite od mladih ljudi od 12 do 17 god .Znate da su to rizične godine za ovakve stvari,a bogami sve od kuce ide.

Leave a Reply