Alkohol konzumira 40 odsto učenika i srednjoškolaca

Foto: Ilustracija

Skoro 40 odsto učenika završnih razreda osnovne škole i srednjoškolaca koriste alkohol, rjeđe ili češće, dok gotovo svaki četvrti učenik ide u kladionicu, pokazalo je istraživanje Ombudsmana Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori.

Imajući u vidu značaj zdravlja djece za njihov razvoj i društvo u cjelini, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda sproveo je anketno istraživanje kako bi se utvrdila rasprostranjenost bolesti zavisnosti kod djece osnovnoškolaca i srednjoškolaca u Crnoj Gori.

Istraživanjem je obuhvaćeno hiljadu ispitanika, od toga 342 iz 37 osnovnih i 658 ispitanika iz 25 srednjih škola.

Na sjutrašnjoj konferenciji za novinare biće predstavljeni ključni analitički nalazi istraživanja o korišćenju duvana, alkohola, droge, ljekova za smirenje, kocke i interneta među osnovcima i srednjoškolcima u Crnoj Gori.

“Predstavljene će biti i preporuke upućene Vladi Crne Gore, ministarstvima prosvjete, zdravlja, rada i socijalnog staranja, sporta i mladih, kao i ministarstvu kulture ali i lokalnim samoupravama”, kaže se u saopštenju.

Za potrebe Istraživanja angažovani su eksterni istraživači na čelu sa Milošem Bešićem u cilju da samo istraživanje i njegovi rezultati budu što objektivniji i zasnovani na realno utvrđenim pokazateljima.

Izvor: MINA News

Leave a Reply