Vlada donijela Program mjera za unapređenje stanja uhranjenosti i ishrane

U cilju daljeg kontinuiranog usklađivanja nacionalnih aktivnosti sa regionalnim preporukama od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za evropski region, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj u četvrtak, donijela Program mjera za unapređenje stanja uhranjenosti i ishrane u Crnoj Gori s Akcionim planom 2019-2020 godine.

Kako su naveli iz Vlade, definisane ciljeve, prioritete i aktivnosti, koje su usklađene i sa Evropskim akcionog plana za hranu i ishranu 2015 – 2020. godinu, trebalo bi postići kroz: pravljenje okruženja koje podstiče pravilnu ishranu; jačanje zdravstvenog sistema u cilju promocije zdrave ishrane; podrška nadzoru, monitoring, evaluacija i istraživanja; jačanje upravljanja, međusektorska povezanost i promovisanje koncepta Zdravije u svim politikama.

U Programu je navedeno da Evropska inicijativa za pracenje gojaznosti kod djece (COSI, Childhood Obesity Surveillance Initiative) u organizaciji SZO postoji više od deset godina i njen zadatak je da posmatra kretanje pokazatelja težine u dječijem uzrastu, kako bi se na vrijeme preduzele aktivnosti da se postojeće stanje popravi.

Dodaje se da se Crna Gora priključila ovoj inicijativi u toku 2015. godine, a da je godinu kasnije Institut za javno zdravlje sproveo prva mjerenja na uzorku od 1.900 djece školskog uzrasta sedam godina.

Rezultati su pokazali da je 18,1 odsto dječaka ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok je 22,8 odsto gojazno. Slično kao kod dječaka isti procenat djevojcica (18,1 odsto) ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok je 11,9 odsto djevojčica gojazno.

Svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica gojazni

“Program mjera za unapređenje stanja uhranjenosti i ishrane sa Akcionim planom 2019-2020 nastao je kao potreba da se nastavi sa usklađivanjem nacionalnih aktivnosti sa regionalnim preporukama donesenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije za evropski region (Evropski akcioni plan za hranu i ishranu 2015-2020)”, piše u Programu.

Jedna od aktivnosti Akcionog plana iz ovog Programa jeste implementacija školske šeme voća, povrća i mlijeka u školama u Crnoj Gori koja podrazumijeva besplatnu podjelu voća, povrća, mlijeka i mlječnih proizvoda djeci tokom školske godine, a u cilju poboljšanja njihovih prehrambenih navika i promocije zdravih stilova života kod najmlađih.

Voće, povrće i mliječni proizvodi biće besplatni za đake u Crnoj Gori

Planiran je i nastavak implementacije i promocije Vodiča za dojenje kao i Kodeksa zabrane reklamiranja zamjena za majčino mlijeko. Kodeks zabranjuje reklamiranje zamjena za majčino mlijeko u svim zdravstvenim ustanovama i od strane zdravstvenih radnika.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply