UCG raspisao konkurs za upis, mjesta ima za skoro 3,5 hiljada brucoša

Univerzitet Crne Gore (UCG) danas je raspisao konkurs za upis brucoša za studijsku 2019/20. godinu, a dokumenta se predaju fakultetima u srijedu, 26, i četvrtak, 27. juna. UCG je ove godine ponudio 3.486 besplatnih indeksa na 19 fakulteta.

Kandidati su, uz prijavu za upis, od dokumentacije dužni da prilože:

“Originalnu diplomu o položenom eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu; originalna svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja; diplomu ‘Luča’ ili ekvivalentnu diplomu; diplomu (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja”, stoji u konkursu UCG.

Među obaveznom dokumentacijom je i kopija biometrijske lične karte, a za strance odgovarajuće lične isprave. Stranac, takođe, podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju kada je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Vlada je na posljednjoj sjednici odobrila predlog odluke o upisu na prvu godinu studija, koji je prethodno utvrdio Upravni odbor UCG.

Najveći broj mjesta na državnom univerzitetu ponudio je Ekonomski fakultet – 390 mjesta.

Od tog broja 240 će studirati ekonomiju, 100 menadžment u Podgorici, a još 50 u Bijelom Polju.

Više od 300 mjesta ponudili su i Filološki (355), Elektrotehnički (330) i Filozofski fakultet (315).

Između 200 i 300 studenata upisaće tri fakulteta – Pomorski 260, Pravni 260, 240 u Podgorici i 20 u Bijelom Polju, dok na Prirodno-matematičkom fakultetu ima mjesta za 230 brucoša.

Medicinski fakultet spremio je 185 mjesta, Mašinski fakultet 180, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 180, Biotehnički fakultet 155, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 120, Metalurško-tehnološki fakultet 115, a Građevinski fakultet 110.

Pedeset studenata od ove studijske godine imaće Arhitektonski fakultet, 10 manje Fakultet likovnih umjetnosti, Muzička akademija 36, Fakultet dramskih umjetnosti 35.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju ima 40 mjesta.

Tekst konkursa objavljen je u današnjim izdanjima dnevnih listova koji izlaze u Crnoj Gori i na sajtu www.ucg.ac.me.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply