Alimentacija – šta treba da znate

Dužnost davanja izdržavanja ostaje i onda kada je jedan od roditelja lišen roditeljskog prava, odnosno kada mu je ograničeno roditeljsko pravo. Zatoroditelj kojem nije pripalo starateljstvo nad djetetom ima pravo i dužnost da izdržava dijete.

U Krivičnom zakonu je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine za onog ko ne daje izdržavanje, a po zakonu je dužno da izdržava lice, ako je ta dužnost utvrđena izvršnom sudskom presudom, ili izvršnim poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom.

Prilikom određivanja izdržavanja, zakonodavac predviđa:

  • potrebe djeteta (u odnosu na uzrast djeteta, zdravlje djeteta, redovne obrazovne potrebe i druge okolnosti vezane za svaki konkretan slučaj) i
  • mogućnost roditelja koji ne vrši roditeljsko pravo (zavisi od prihoda roditelja koji ne vrši roditeljsko pravo, zaposlenja, mogućnosti sticanja zarade, lične imovine, kao i obaveze da izdržava druga lica).

Pročitajte više na sajtu naše Roditeljske SOS linije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. A recite kako je moguce, majka dobije starateljstvo nad dvoje maloljetne djece, od cega mladje 2-3 g. starosti, i obavezu da otac placa odredjeni iznos za obohe djece.
    Medjutim od donosenja pravosnazne presude, otac vodi sina (2-3god.) od majke, uprkos rjesenju o starateljstvu, alimentaciju svojevoljno placa u pola iznosa samo.za dijete koje je ostalo kod majke.
    Majka se godinu dana zali da je razdvojio.uprkos presudi dijete od nje, da ne placa cijelu alimentaciju, ne dozvoljava da dijete ostaje kod majke (iako se jasno vidi da je pritisak vrsen na dijete).
    KAKO JE MOGUCE DA DRZAVNE SLUZBE, MUP, SOCIJALNA SLUZBA I OSTALE AKO IH IMA I DALJE NIJESU USPJELE DA SE POSTUPI PO RJESENJU NI PO PITANJU ALIMENTACIJE A POGOTOVO PO PITANJU STARATELJSTVA POGOTOVO STO SE RADI O TOM UZRASTU DJETETA KAKDA JE RAZDVOJEN OD MAJKE?

    • Poštovani,
      Ne možemo sa sigurnošću reći kako je moguće sve što ste naveli.

      Vjerovatno su već neki koraci preduzeti, pošto ste i sami naveli određene institucije koje ne reaguju.

      Međutim, svakako ukazujemo na sljedeće mogućnosti:

      – podnošenje predloga za izvršenje pravosnažne presude nadležnom osnovnom sudu, radi predaje djeteta;
      – podnošenje krivične prijave nadležnom osnovnom tužilaštvu zbog krivičnog djela oduzimanje djeteta (član 217 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore);
      – podnošenje predloga za izvršenje nadležnom javnom izvršitelju za dio dospjelog iznosa na ime izdržavanja koji nije plaćen;
      – podnošenje krivične prijave nadležnom osnovnom tužilaštvu zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja, koje postoji i kada se izdržavanje ne uplaćuje u dosuđenom iznosu (čl. 221 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore).

      Naravno, sve prednje u zavisnosti od činjeničnog stanja, koje bi se dodatno moralo razmotriti.

      Kako bismo Vam eventualno bili od značajnije pomoći, obavještavamo Vas da se Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama održavaju svakog četvrtka u prostorijama Udruženja roditelji, Ulica Vuka Karadžića 2/3, Podgorica, pa Vas pozivamo da nam se pridružite, a četvrtkom nas možete i pozvati, između 17 i 20h, radi dobijanja pravnog savjeta, na besplatan broj 080 888 888.

  2. A recite mi kako je onda moguće da od razvoda 2013. godine, pa do danas, dijete osnovnoškolskog uzrasta ne dobija od oca alimentaciju 60€ mjesečno, iako je otac zaposlen, uredno prima platu, a pravosnažne i izvršne presude koje postoje, mi možemo samo da uokvirimo i okačimo… na zid.

    • Poštovana,
      Ne znamo činjenično stanje u cjelosti, pa se ne možemo bliže izjasniti, a ono što zasigurno možemo reći jeste da su mogući koraci: podnošenje predloga za izvršenje nadležnom javnom izvršitelju, na osnovu presude kao izvršne isprave, kao i podnošenje krivične prijave nadležnom tužilaštvu. Ukoliko neko lice uredno prima zaradu, izvršenje se može sprovesti na istoj, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

      Ukazali bismo i na mogućnost podnošenja tužbe kojom bi se tražila izmjena pravosnažne presude u dijelu iznosa koji je drugi roditelj dužan da uplaćuje na ime izdržavanja svog djeteta.
      Svakako, svjesni smo određenih manjkavosti i problema koji, u prvom redu, pogađaju djecu.

      Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama održavaju se svakog četvrtka u prostorijama Udruženja roditelji, Ulica Vuka Karadžića 2/3,Podgorica, pa Vas pozivamo da nam se pridružite, gdje bismo, nadamo se, mogli da Vam budemo od pomoći, kako u pogledu davanja informacija, tako i u savjetodavnom smislu, između ostalog i na ovu temu. Četvrtkom nas možete i pozvati, između 17 i 20h, radi dobijanja pravnog savjeta, na besplatan broj 080 888 888.

Leave a Reply