Smatraju da su efekti reforme obrazovanja donijeli više štete nego koristi

U Prosvjetnoj zajednici Crne Gore (PZCG) smatraju da su ukupni efekti reforme crnogorskog obrazovanja donijeli više štete nego koristi zbog, kako navode, kontinuiranog političkog zapošljavanja, nepotizma, korupcije, mobinga, povećanja nasilja u školama i dodatnog devalviranje statusa prosvjetnih radnika.

To su, kaže predsjednik te organizacije Krsto Vuković, zaključci Upravnog odbora PZCG, koji je analizirao efekte reforme obrazovanja iz 2017.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da poštuju stavove svih udruženja prosvjetnih radnika “ma koliko zaposlenih iz oblasti prosvjete predstavljali”.

“No, dozvolićete da sveobuhvatnu ocjenu i analizu sistema, u kome ima 13.000 zaposlenih, urade nadležne institucije”, odgovorili su Vijestima iz Ministarstva prosvjete.

Vuković, međutim, tvrdi da su potezi koje Ministarstvo prosvjete preduzima u raskoraku, naročito što se tiče planiranja i dinamike realizacije.

“Dešavalo se da na samom početku školske godine u školama širom Crne Gore započinju novi programi, a da neposredni izvršioci – nastavnici u najvećem broju gotovo ništa o tome ne znaju. Pravljena je totalna zbrka sa udžbenicima, smanjivan fond časova kao u slučaju CSBH jezika i književnosti, neki predmeti ostali sa istim obimom, a smanjenim fondom za realizaciju uz ‘tehničke’ kompromise sa dopunom preko razrednog starješinstva i slično”, kazao je Vuković.

Navodi da će od septembra biće redukovan i fond časova istorije, geografije, biologije, hemije…

“Prema našem mišljenju, brojne izmjene nisu bile plod analize stanja i osmišljene, brižljivo planirane strategije, nego rezultat ishitrenih, očigledno nametnutih poteza”, ističe Vuković.

Navodi primjer odjeljenske knjige – dnevnika:

”Prema starim programima sadržavala je 120 strana. Takav dnevnik kao dokument u funkcionalnom smislu i značaju za prosvjetno-pedagoški rad bio je po mišljenju svih nastavnika širom Crne Gore prilično glomazan, sa viškom rubrika, nepotrebnom statistikom i zahtjevima koji su značajno opterećivali naročito razredne starješine. Na uporne apele da se smanji administracija desio se apsurdan obrt – urađeni su novi dnevnici koji imaju 250 strana”.

Za PZCG je sporan i koncept i kampanja Stručno je ključno.

“Prema mišljenju aktuelnog ministra (Damira Šehovića), daju se šanse mladim ljudima, posustaloj privredi se usmjerava domaća radna snaga, obrazovanje konačno ima upotrebnu vrijednost. ‘Bolje je biti dobar poslastičar nego prosječni pravnik’, kaže ministar. Odlično, ali ne kaže koju cijenu će platiti društvo ubjeđivanjem djece od 14 godina da se odreknu svih razvojnih obrazovnih mogućnosti pod imperativom zanata”, poručuje Vuković.

Ističe i da je “najveći apsurd što država od prosvjetnih radnika traži da sve odradi imperativno”.

“A među prosvjetnim radnicima su i brojni podstanari, sa prosječnom platom ispod državnog prosjeka, koji su nerijetko mobingovani, a od roditelja i učenika sve češće ugroženi”, kaže Vuković.

On kaže da je legitimno pitanje zašto se istovremeno ne reklamira i gimnazija.

“Zašto je fond za izborne predmete ‘masakriran’ i đacima sužen izbor? Zašto se krije ukidanje časova opšte-obrazovnih predmeta? Radi struke? Kako se onda objašnjava da, na primjer, kuvari imaju hemiju, fiziku, tri časa matematike, a izbrisane su im društvene nauke”, pita Vuković.

Izvor: Vijesti

Comments

  1. Najbolji sistem obrazovanja bio je nekada.Danas u II razredu lektira.Djeca tek tad uce slova ,znaci treba roditelj da cita.Prvi igra ,od drugog glava boli.A ocjene,do trećeg opisne.Ma da.Sve u korak sa vremenom a sve nakaradno.

  2. A nije nista kakvi su novi dnevnici za srednje škole. Otvorila se prilika da se ne dobije ni u kojem slučaju jedinica! Nije mi jasno kakav je mozak ono osmislio jer je bruka

Leave a Reply