Ovog četvrtka o problemima prilikom prelaska granice djeteta sa jednim roditeljem

Ukoliko dijete putuje u drugu državu sa jednim roditeljem, odobrenje drugog nije potrebno. Međutim, nekada se javljaju problemi u ovakvim situacijama. Upravo će o tome razgovarati samohrani roditelji na novom susretu Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama zakazanom za četvrtak, 20. jun.

Zakonom o putnim ispravama propisano je da za osobu mlađu od 18 godina života zahtjev podnosi jedan od roditelja, uz pisanu saglasnost drugog roditelja. Takođe, članom 27 stav 1 citiranog zakona propisano je da lice mlađe od 18 godina može putovati u drugu državu ako ima odobrenje jednog roditelja. Znači da za maloljetno lice, ako putuje u drugu državu sa trećim licem, odobrenje daje jedan roditelj, a ukoliko putuje sa jednim roditeljem, odobrenje drugog roditelja nije potrebno.

Međutim, iz višegodišnjeg iskustva sa roditeljima koji se obraćaju Timu za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama primjećuje se da zakon baš i ne prati stvarnost te da ima mjesta za dopune i izmjene zakonskih rješenja, kako u pogledu podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša maloljetnoj osobi, tako i u pogledu prelaska granice sa jednim roditeljem.

Brojni problemi koji se svakodnevno javljaju degradiraju pravni standard najboljeg interesa djeteta i stoga će Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji intenzivnije raditi kako bi se zakonske odredbe u tom pogledu izmijenile i dopunile.

Poslušajte šta advokatica iz Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji Maja Živković ima da kaže o problemima koji se javljaju prilikom prelaska granice maloljetnog lica sa jednim roditeljem, kao i prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša maloljetnog lica ukoliko su roditelji razvedeni.

Roditelji će sjutra imati priliku da tokom dva sata, koliko traje susret Grupe, podijele svoja iskustva, dobiju podršku ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply