Novim zakonom biće zabranjena upotreba nargila maloljetnicima

Foto: Ilustracija

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u koji je uvrštena definicija duvana za nargile što znači da će njihova upotreba maloljetnicima biti zabranjena što trenutno nije slučaj.

Nakon što ga je Vlada na sjednici održanoj u četvrtak usvojila Predlog zakona ide u Skupštinu na usvajanje.

Zakon koji je trenutno na snazi zabranjuje prodaju duvanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, ali ne  prepoznaje duvan za vodenu lulu (nargilu) kao vrstu duvanskog proizvoda pa maloljetnici u kafićima nesmetano koriste nargile.

Zabrinuti roditelji su se više puta obraćali udruženju Roditelji sa informacijama da su vidjeli osnovce kako koriste nargile u kafićima.

U vezi sa ovim, u maju prošle godine udruženje je kontktiralo Turističku inspekciju odakle je dobilo odgovor da ne postoji propis kojim je regulisana upotreba nargile i da oni mogu reagovati samo u situacijama kada se maloljetnom licu u kafiću služi alkohol.

Pročitajte više u tekstu —-> Nargile za sada nijesu zabranjene maloljetnicima

Udruženje se potom obratilo Institutu za javno zdravlje sa predlogom da se duvan za nargilu uvrsti u Zakon kao duvanski proizvod gdje su im kazali da su od Ministarstva zdravlja dobili informaciju da je u nacrtu zakona duvan za nargilu definisan.

Predlogu zakona definisano je da je duvan za vodenu lulu (nargila) duvanski proizvod koji može da se upotrebljava putem vodene lule i smatra se duvanskim proizvodom za pušenje, a ako može da se upotrebljava i putem vodene lule i kao rezani duvan, onda se smatra rezanim duvanom.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da s obzirom na rizike koje konzumiranje duvanskih proizvoda donosi očekuju punu i dosljednu primjenu ovog zakona.

Kako su pojasnili, sprovođenje zakona nadziraće Ministarstvo, a inspekcijski nadzor obavljaće Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.

Nargila je orijentalna lula sa savitljivim crijevom, koje zakačeno na posudu u kojoj se duvanski dim hladi prilikom prolaska kroz vodu. Poseban duvan treba da se koristi za pušenje nargile, on ne smije biti potpuno suv, već pomiješan sa medom ili aromama raznog voća.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Малољетним лицима је законом забрањена и продаја алкохолних и дуванских производа, али смо свједоци да се закон не примјењује.

Leave a Reply