Prosječno vrijeme za koje se dobije mobilna proteza 6 mjeseci

Od trenutka kada doktor specijalista ortopedije vilica na Stomatološkoj klinici Kliničkog centra Crne Gore ustanovi da dijete treba da nosi mobilnu protezu, do momenta kada ona bude napravljena i data djetetu na korištenje prođe u prosjeku šest mjeseci. Ova vrsta ortodonskog aparata za predškolsku i školsku djecu do 18 godina života besplatna je tj. na teret je Fonda za zdrastveno osiguranje ukoliko ih pacijenti urade na Poliklinici KCCG ili u nekoj od ordinacija koje imaju ugovor sa Fondom.

U cijeloj Crnoj Gori ortodonstkih i ordinacija koje pružaju ortodontske usluge ima ukupno 11.

Direktor Fonda Sead Čirgić je gostujući u Roditeljskom kutku emsije Boje jutra kazao da je u prošloj godini o trošku Fonda urađeno preko 2.300 mobilnih proteza u pivatnim oridnacijama i 41 fiksna za djecu do 18 godina.  Prema njegovim riječima na Poliklinici KCCG radi 8 ortodonata i procjenjuje se da je i tamo urađen otprilike isti broj proteza pa ukupan broj dostiže oko 4.500. On je dodao i da nijesu imali prigovora na period čekanja za mobilne proteze.

Kada postoji problem rasta i razvoja viličnih kostiju bitno je da dijete nosi adekvatan ortodontski aparat u periodu kada intenzivino raste – djevojčice od 9. do 10. godine, a dječaci od 10. do 12. godine. Fiksni aparati se, prema pravilu, primjenjuju poslije 12. godine života (nakon nicanja drugih molara; sedmica).

U Kliničkom centru Crne Gore kažu da su ortodonske anomalije posljednjih decenija sve su češća pojava kod djece i to zbog načina ishrane ali i preranog gubitka mliječnih zuba.

“Učestalost ortodontskih anomalija se višestruko povećala poslednjih decenija isključivo zbog izmijenjenog načina ishrane djece (meka, kašasta hrana), konzumiranja slatke hrane (sok i mlijeko u bočici tokom noći) i preranog gubitka mliječnih zuba usled lošeg održavanja oralne higijene (koju bi trebalo da sprovode djeca zajedno sa roditeljima)”, pojasnili su oni za portal Roditelji

Dodaju da kao rezultat toga nastaje tzv. sekundarna tjeskoba, koja je osnovna i najčešća indikacija za terapiju mobilnim ortodontskim aparatima tj. protezama.

“Liječenje ovakvih anomalija u najvećem broju slučajeva može da se odloži na određeni vremenski period bez štetnih posljedica, uz povremene kontrole ortodonta, što naši ljekari i preduzimaju”, kažu oni.

Djeca dobijaju moblinu protezu onda kada se stvore optimalni uslovi u smislu starosti denticije i nakon kompletne sanacije usne duplje (,,čista usta“ djeteta).

“Stoga, ne možemo govoriti o listi čekanja na mobilni ortodontski aparat, već samo o optimalnom vremenu započinjanja ove terapije. Za ishod terapije mobilnim ortodontskim aparatima ključna je saradnja djeteta i roditelja sa ljekarom ortodontom, koja nažalost i nerijetko, izostane”, kažu iz KCCG.

Rijetki su slučajevi koji zahtijevaju hitan ortodontski tretman mobilnim aparatima, a takvi slučajevi, kažu oni, ne čekaju već se odmah zbrinjavaju.

Kako su pojasnili, u periodu dok dijete ne dobije mobilnu protezu na redovnim kontrolnim pregledima specijalista ortopedije vilica kontroliše smjenu denticije kod djeteta, prati stanje oralnog zdravlja djeteta i daje instrukcije o potrebi saniranja eventualno karioznih zuba.

Od uzimanja otiska do predaje mobilne proteze u prosjeku prođe 10 dana.

“Naglašavamo značaj prvog ortodontskog pregleda, koji bi trebao da bude oko 7. godine, a optimalan vremenski okvir za početak ortodontske terapije (ako je potrebna) jeste između 8. i 9. godine, tako da se u tom slučaju rješava više od 90 odsto ortodontskih anomalija terapijom mobilnim aparatima”, kazali su iz Kliničkog centra Crne Gore.

Da bi se dobila mobilna proteza, nakon uzimanja uputa od izabranog stomatologa, radi se ortopan snimak vilice (usluga koja je takođe na teret Fonda ako se radi u Poklinici), a potrebno je i ovjeriti u Fondu izvještaj koji se dobije od ortodonta.

Pravo na stomatološku zaštitu i spisak izabranih ordinacija

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply