Više od pola učenika dobija jedinice, nadležni ćute na apele roditelja

Roditelji đaka IIE 5 odjeljenja Srednje mješovite škole Mladost u Tivtu optužili su profesoricu Žaklinu Laković za psihičku torturu njihove djece, uz podršku direktorice Jovanke Vujačić, i objasnili da su bili prinuđeni da se obrate medijima jer već devet mjeseci vode bezuspješni borbu da zaštite svoju djecu, a nadležni se oglušuju na sve njihove apele, molbe, prigovore i žalbe.

Vjeruju da jedino tako sada još mogu da, kako kažu, pokušaju da probude svijest odgovornih za obezbjeđivanje kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja učenika u Crnoj Gori.

“Pomenuta profesorica, između ostalog, predaje osnove elektrotehnike u II E 5 odjeljenju, koje pohađa 29 učenika, a naši napori da svoj djeci kojoj predaje vratimo samopouzdanje i obezbijedimo minimum znanja iz predmeta koji je ključan za obrazovanje koje su izabrali, traje devet mjeseci – od prvog testa na kome je bilo 85 odsto jedinica”, kažu roditelji.

Navode da iako je po zakonu taj test morao biti poništen, to nije učinila ni profesorica, ni aktiv profesora, ni direktorica.

Prema riječima roditelja, slično je bilo i sa drugim testom – 71,4 odsto jedinica, i trećim testom – 76,7 odsto jedinica, dok je na pismenom 58,6 odsto učenika ovog odjeljenja dobilo jedinicu.

“Oni takođe nijesu poništeni, pa je na kraju prvog klasifikacionog perioda 21 učenik ovog odjeljenja imao negativnu ocjenu, a srednja ocjena iz osnova elektrotehnike je bila 1,34”, navode ovi roditelji.

Kako su kazali, iako su pokušali da riješe problem na roditeljskom sastanku sa razrednim starješinom, kome je Laković odbila da prisustvuje, i direktoricom koja je bila u obavezi da reaguje, ništa nije učinjeno.

Prema riječima roditelja, direktorica je, umjesto da ispita način rada i pokrene disciplinski postupak zbog kršenja zakona, organizovala dopunsku nastavu, kod iste profesorice, čiji je rezultat bio skoro 100 odsto jedinica na prvom sljedećem testu.

“Od tada smo više puta prijavljivali slučaj Ministarstvu prosvete (ministru Damiru Šehoviću), Prosvjetnoj inspekciji (Gorana Šaban), Direktoratu za opšte srednje stručno obrazovanje (Veljko Tomić), Centru za srednje stručno obrazovanje (Duško Rajković), Načelnici za srednje obrazovanje (Zora Bogićević), Glavnoj inspektorki odsjeka za inspekciju za prosvjetu i sport (Lucija Adžić), Upravi za inspekcijske poslove (Alija Košuta) i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda (Šućko Baković)”, navodi se u obraćanju roditelja koje potpisuju Dragana Vlaović i Olja Marisavljević.

U obraćanju navode da je na polugodištu u ovom odjeljenju bilo 18 jedinica (srednja ocjena 1,47), a ništa bolja situacija nije ni sa ostalim odjeljenjima i predmetima koje profesorica Laković predaje.

Kako piše u obraćanju, Centar za stručno obrazovanje imenovao je tročlanu komisiju koja je 28. i 29. januara obavila vanrednu evaluaciju rada profesorica Laković nakon čega je sačinio opširan izvještaj u kome se konstantuju brojni propusti i prekršaji i daju preporuke za njihovo otklanjanje i pravilan način rada i ocjenjivanja.

“Izvještaj je dostavljen Ministarstvu prosvjete, Prosvjetnoj inspekciji i direktorici škole na dalje postupanje, ali je reakcija izostala”, navode roditelji.

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković je početkom aprila zaključila da je pritužba Dragane Vlaović opravdana, ističući da “postupanjem nastavnice Žakline Laković, koje nije u skladu sa ciljevima obrazovanja i dobrom pedagoškom praksom, učenicima nije obezbijeđena kvalitetna nastava, i da je na taj način njihovo pravo na obrazovanje dovedeno u pitanje“.

U izvještaju se navodi i da je kod činjenice da u okviru jednog nastavnog predmeta u učenju zaostaje veliki broj učenika, da je preko 50 i čak 80 odsto negativnih ocjena na pisanim testovima, prema mišljenju Zaštitnika, upitan kvalitet pružene nastave, kao i da je aktiv škole prilikom inspekcijskog nadzora istakao da iz predmeta osnove elektrotehnike nijesu postignuti minimalni ciljevi.

Takođe, date su preporuke, a škola je bila dužna da po isteku roka od 30 dana Zaštitniku dostavi izvještaj o namjeravanim i preduzetim aktivnostima na njihovom izvršenju.

“Krajem prvog polugodišta smo od direktorice dobili obećanje da profesorica Laković neće predavati osnove elektrotehnike u II E 5 odjeljenju, čime nas je smišljeno obmanula i produžila agoniju naše djece i ostalih učenika, od kojih većini roditelji plaćaju privatne časove kod profesora elektrotehnike, a ne mogu da dobiju prelaznu ocjenu”, kažu roditelji.

Oni navode da je neposredno nakon vanredne evaluacije tačnije 20. februara,  Laković otvorila bolovanje i za to vrijeme bila zaštićena od bilo kakvih posljedica, a nju zamijenila je profsorica Čučković, koja se trudila da „popravi štetu“.

Profesorica Laković se vratila na posao 13. maja, i za sljedeći čas zakazala pismeni, pri čemu, tvrde roditelji, nije ispoštovala preporuke Aktiva profesora da učenicima da zadatke prema pripremi koju su radili sa Čučković.

“Bilo je 20 jedinica, nije rađena ispravka, pismeni je ponovljen i zakazan kontrolni, pa i on ponovljen zbog velikog broja jedinica, dva dana pred kraj školske godine, jer je bilo preko 90 odsto jedinica. Djeca ni roditelji do posljednjeg dana škole ne znaju koje će ocjene imati, i koliko će učenika morati na popravni, a teorija i usmeno ispitivanje kod Laković ne postoje”, kažu roditelji učenika.

Oni smatraju da isključivu odgovornost za ovakav mobing učenika i flagrantno kršenje njihovih prava, snosi direktorica škole Jovanka Vujačić koja, iako ima ingerencije, osnovu i obavezu, nije preduzela nijednu ozbiljnu mjeru da riješi problem i spriječi samovolju i iživljavanje profesorice Žakline Laković nad djecom, roditeljima i kolegama, koji traju 25 godina.

“Napominjemo da od ministra prosvjete, nismo dobili odgovor na više poslanih emailova , dok su ostali kojima smo se pismeno i usmeno obraćali, (osim Centra za stručno obrazovanje i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda) uglavnom prebacivali odgovornost jedni na druge”, zaključuje se u obraćanju roditelja.

Dodaju da kao dokaze za sve navedeno, uz još mnogo detalja koje je teško sažeti u objavi za medije, imaju Izvještaj tima eksternih evaluatora za vanredno utvrđivanje kvaliteta obrazovno – vaspitnog rada u JU SMŠ Mladost, koji je objavljen na sajtu Centra za stručno obrazovanje, kao i mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Izvor: Radio Jadran

Comments

 1. Da li su se direktorka i profesorka ikada zapitale sta rade pogresno-jer sa ovakvim ocjenama to se prvo namece?
  Bilo je uvijek losijih djaka i razreda ali ovo trazi neke ozbiljne mjere.

 2. Moje mišljenje ,uopšte u ovakvim slučajevima, je u mojoj svijesti neoborivo, a ono je :da je i jedna jedina jedinica bilo kog učenika na svijetu ,samo neuspjeh njegovog predavača, tog nemotivatora, i ništa drugo. Ko je on da ni krajičkom duše ne podstakne nekoga tako mladog da korakne do te dvojke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A kažu učitelj, i nastavnik, i profesor, da ne pomenem ono prvo i osnovno -pedagog je taj neko. Treba opravdati zvanje, a toga je danas tako zabrinjavajuće malo.

 3. niko ne pomislja na manipulaciju od strane ucenika koji se vrlo lako dogovore da lose urade test kako bi se kriterijum koji je ionako jadan dodatno snizio…no dobro stici ce nas jednom sve te prolazne ocjene i to vrlo brzo,svi znate da kuknjavite kako doktori ne znaju nista, ekonomisti ne znaju nista,inzenjeri ne znaju nista…

  • Eto ja sam ucila matematiku kod profesora ,koji je znao da obori vise od pola djaka. Onda ucenici obnavljaju razred.Njegov zahtjev za ucenje logaritmovanja je bio nazadan i star. Po sistemu od prije 60 g .Njegova recenica je glasila:” Bog zna matematiku za 5,ja za 4,vi za dvojku.Ne slazem se sa time .Rado udjem na mreze da vidim sta se desava. Jer Boze moj ja sam roditelj i zelim da sam upucena u sve .A moje dijete nauci bas na casu. Kuci vrlo malo uci .I ono je na drustvenim mrezama .Kad stane sa drustvom ,nece cutati kao tutus ,nego i treba da zna sta je aktuelno kod njegovih vrsnjaka.Imali smo primjer vrlo losih nastavnika koji ne drzi casove ,jer je pijan. Nastavnice koja nije u stanju da odrzi mir na casu ,a za znanje koje smo imali i pokazivali na pismenim zadacima ,to nije htjela da uvazi .Dosta je meni toga.

  • Milice sve te razumijem i u pravu si, nije dobro ovo ponašanje nastavnika koje si opisala, ali isto tako nije dobro ni ovo u šta se djeca danas pretvaraju. Znači sve mali šefovi i tatini i mamini šampioni, a nevaspitani do korica.

  • Ako eko neće da ga naučiš ne vrijedi da mu dovede profesore sa najboljih univerziteta. Da je profesori a kriva svi bi imali jedinice. Kako ovi što nemaju naučiš ako profesor ne valja???

  • Nemaju đaci ništa od profesorovog poznavanja tog predmeta ako on ne posjeduje vještine da prenese to svoje znanje. U suprotnom ne treba da radi u prosvjeti nego na drugim poslovima.

  • Sanela apsolutno se slazem sa vama,sve ste dobro rekli a ta deca koja imaju pozitivne ocene verovatno su to naucili na privatnim casovima jer im u skoli nije objasnjeno

 4. Došla čudna vremena. Kad sam ja bio đak ako bi imali loše ocene roditelji su bili ljuti na nas djecu i dobili bi razne vrste kazni i morali bi da naučimo. Danas kad dijete ima loše ocene roditeljima su krivi svi osim njihovih “anđelčića”. Ja imam dvoje dece i dobro znam kako je danas teško i roditeljima a naročito prossvetnim radnicima sa decom. Čega smo se mi stidjeli današnja deca se time ponose. A roditelji? Pa budimo realni, većina dece danas ne poštuje roditelje a ne nekog drugog. Prema tone roditelji više poradite sa decom a manje krivite druge i biće bolje ocjene

 5. Završila sam ovu školu, samo drugi smjer tj. gimnaziju i sve što mogu reći je da učenici godinama trpe torture iskompleksiranih i isfrustriranih profesora kojih je vrlo malo i predaju svakim smjerovima. 20% dobrih profesora a 80% bruka i sramota, zreli za psihijatriju. Direktorica samo čuva svoju fotelju i modne kombinacije, a sve što se dešava se zataškava. Ova škola je jedan cirkus a samo učenici su ti koji ispaštaju.

  • Pa, gospodjice, ima nas sto znamo kako si ti zavrsila tu skolu i kako si ucila i kako si se ponasala. Upravo ti bi trebala da cutis, a ne da kritikujes nekog.
   Ti si dokaz da danasnja omladina nema jasne sisteme vrijednosti, da su te krivo naucili neki drugi, ne vjerujem da su te krivo u ovoj skoli ucili. Bila sam u skoli u isto vrijeme kad i ti i sjecam se kako si ti maltretirala i terorisala ove iste profesore, ali i ucenike.Sram te bilo, a i ove sto ti povladjuju.

 6. Mislim, da se ovdje izmijesalo nekoliko okolnosti.
  1) Postoje inzinjeri, i strucnjaci druge vrste, koji sjajno poznaju materiju za koju su se skolovali. Ipak, to ne znaci da ce umjeti isto tako sjajno da prenesu znanje ucenicima. Ovo tim prije jer mislim da samo na fakultetima koji skoluju buduce profesore postoji pedagosko-psiholoska grupa predmeta. Ta znanja su vrlo dragocjena za rad sa ucenicima.
  2) Profesori, bez obzira koje su struke, cesto grijese koristeci negativnu ocjenu kao mehanizam uspostavljanja autoriteta i discipline. Pogresno. Mozda nekad kratkorocno i uspije, ali u konacnom je potpuno kontraproduktivno.
  3) Profesor koji ne moze da, osim par ucenika, ostatak odjeljenja nauci makar osnovama dovoljnim za prvu prelaznu ocjenu, sam treba da zakljuci da je u nekom problemu. Ako to traje i ne mijenja se, zakazali su i aktiv i menadzment skole. Mora se naci nacin da ucenici dobiju znanje. Skole postoje zbog ucenika, a ne zbog profesora. I na kraju
  4) Zivimo u vrijeme raznoraznih manipulacija. U pocetku svoje karijere dozivjela sam i sama situaciju da su par odjeljenja maturanata kojima sam predavala, mog svega treceg radnog dana u toj skoli, zakljucili da sam stroga i zahtjevna i usprotivili se mom angazmanu. Licno sam trazila od direktora da se organizuje sastanak :direktora, pomocnika, razrednih starjesina i predstavnika ucenika. Vec posle prvih recenica maturanata stvar je bila jasna – djeca su priznala da su izmanipulisana od profesora koji je radio do mog izbora po konkursu i par profesora koji su mu bili licni prijatelji. Cilj je bio da se napravi pritisak i neugodnost koja ce uciniti da odem, a da se on vrati na to mjesto.
  Posle svega sto je cuo direktor mi je dao podrsku, neki profesori su otisli posramljeni sa sastanka, a ucenici su mi se izvjnjavali.
  Ostala sam da radim, a posle godinu presla na druga, bolja mjesta.
  Po mom odlasku profesor manipulator je dobio posao na mom mjestu. I danas, kao i onda, svoje ucenice, srednjoskolke, zove piplicama.
  Sva moja prica je poziv da se sve sagleda iz vise uglova i konacno dodje do istine. Djeca idu u skolu da bi dobila znanje. Ako je do profesora, ima drugih. Ako je djeciji mangupluk, ima za to resenja. Ako su instruirana, i tu ima lijeka. Ali, uprava skole ne smije da okrece glavu, kao ni sve institucije kojima su se roditelji obratili.
  Vrijeme je majstorsko reseto !

 7. Profesorica starog kova , koja je meni predavala u periodu od 94′ do 98′, i tada je vazila za strogu sa odredjenim visokim kriteriumom ali pravicnu. Ne zanima je ni ko je ko ni sto su mu roditelji….ono sto ona trazi je postovanje skole, profesora i znanje.
  Na zalost danas je malo takvih i zato smo tu dje jesmo.

  • Sanja Bozovic niste u pravu , ova profesorica je sve osim neznalice …
   Morate se slozit da Elektrotehnicki fakultet (i danas a pogotovo u vrijeme njenog studiranja )neznalice nisu mogle upisat a kamo li zavrsit.
   Problem danasnjih generacija je nepostovanje !

 8. Uvijek je vazila za teskog profesora al isto tako i za temeljnog predavaca …. danasnja djeca se grupisu i tolko su sebicna da su u stanju da nekog osude na pravdi Boga samo da bude po njihovom … dragi roditelji posvetite se svojoj djeci moraliste ga ..ne pretjerujte samo djetetu objasnite da uci za sebe a ne za razred !Cool je djete i ako nekad uzme knjigu ..sramota za jednog profesora koji je u prosvijeti vise od 15 god da ga neki balavci bojkotuju … sramota i za roditelje !

 9. Ja sam zavrsio elektro 4 godinee mi je predavala u roku sve zavrseno no vasa djeca griju fejsbuk umjesto knjige gospodo i elektrotehnika nije sala to ste trebali odma da znate

 10. Ja sam zavrsio tu skolu i taj smjer i predavala mi je ta prrofesorica i skroz je ok profesorica,to sto djaci nece da uce ne treba prebacivati na profesoricu,ispitajte djecu kuci pa vidite koliko znaju pa onda napadajte profesoricu,

  • Bravo. Nepoznajem ali kad vidim kako su danas deca “LEPO” vaspitana nisam iznenadjena njenim ponasanjem. Posto na drugi nacin verovatno ne moze da kazni decu moze tako I treba verovatno je nepostuju a roditelji su jos bezobrazniji od dece. Treba ih oboriti da padnu godinu svi koji nemaju postovanje. Pa bi roditelji vaspitavali decu a ne da se bore protiv te zene koja nema nikakva prava.

 11. A da, za promjenu, roditelji natjeraju svoju milu djecu da uče?! Sve im je dozvoljeno, u školu idu kad hoće, roditelji gledaju profesore u oči i lažu pravdajući izostanke dok im ” divna ” djeca sjede po kafićima za vrijeme nastave. I još profesori, sram ih bilo, traže da nauče nešto! Ko je to vidio?! Petice, kolege, svima petice i mi mirni, a roditelji zadovoljni. Ionako njima ostaju za čitav život.😥

 12. Ajmo da djecu naucimo da pored prava postoji i odgovornost.Skola kakva je danas trazi minimum a i taj minimum se ne nauci.Za roditelja je uvijek kriv profesor.Djeca nemaju postovanja prema starij ,a kamoli profesoreDragi roditelji ne zaboravite da ste vi sjutra pacijenti vase djece koja ne nauce nista,da struju uvode da su oni buducnost.Zato vas molim budite realni ,kad gledate i vidite.Veliki pozdrav roditeljima ,a vi profesori imajte stav

 13. RODITELJI NEKA NEZAVISNO PROVJERE ZNANJE SVOJE DJECE PA ONDA DIGNU HAJKU NA PROFESORE NISU DANASNJA DJECA NAIVNA NE TREBA IM 100 POSTO VJEROVATI . DOZVILITE DA SVAKO RADI SVOJ POSAO GDJE STE BILI CIJELE GODINE(SKOLSKE)

 14. Ako ste sigurni da vaša djeca znaju vi imate pravo da oborite ocjenu. Vaše dijete će odgovarati pred komisijom u kojoj jedan član mora biti iz druge škole. Ako ste u pravu i dva puta vaša djeca dobiju pozitivne ocjene nastavnik dobija OTKAZ na kojem roditelji treba da insistiraju.

 15. Kako vidim iz tekstova daje profesorka teška ali ima znanje…i traži znanje… SAMO SVAKA ČAST NJOJ
  Ja imam tri studenta
  Dva su završila jedan studira još..čujem od njih nije lako i nešto bude lakše sve stvar djece i roditelja ..danas su djeca
  Razmažena bezobrazna…. Oće dobre ocjene da ne uče no da trče mame i tate tražu vezu …nek zavrnu rukave što se kaže knjuigu uruke .,ostranit telefon i svakodnevne izlaske….jer nemaju vremena dase posvete školi i znanju ..pa postaju fakini

 16. Jedna od rijetkih profesora koja svojim učenicima ne dozvoljava da iz škole izađu kao amebe, već završe školu sa ozbiljnim znanjem. Da je više takvih profesora, ne bi nam fakultete završavali poluretardirani ljudi kojima je osnovna bila problem i možda nas ne bi vodile ovce, a pastiri blejali. Veliki pozdrav i podrška za Žaklinu! Samo jako prof!

 17. Haha jes sve vise profesori ne valjaju a predavali su malo duze jedno da kazemo 30 godina i od jednom se pokvarili. Konkretno kod doticne porfesorice koja mi je ujuledno bila i razredna isao sam dvije god za redom na popravni i to ne sigurno njenom krivicom. Predmet kao Osnove Elektrotehnike su osnove koje svak mora znati a djecica mila malo kupace na stranu i zagrite minimum m8nimuma stolicu i nemate da brinete. Nije Zaklina Babaroga kako su je opisali dragi roditelji sto bi nas WHOSEE ISPJEPAVAO PREVASPITAJ DJECU

Leave a Reply