Škole roditeljstva proširiti na sve opštine u Crnoj Gori

Evaluacija programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje koji se, kroz saradnju vrtića, domova zdravlja, udruženja Roditelji i Pedagoškog centra Crne Gore, od 2017. godine, sprovodi u tri crnogorske opštine, ukazuje na to da on značajno pomaže u poboljšanju odnosa između roditelja i djece, i da ga zato treba proširiti na sve opštine u Crnoj Gori, zaključeno je na događaju koji je danas organizovan u vrtiću „Đina Vrbica“ u Podgorici u okviru proslve globalnog mjeseca roditeljstva koju je širom planete pokrenuo UNICEF.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEFa za Crnu GoruMihaela Bauer, podsjetila je na nacionalno reprezentativno istraživanje koje je prije tri godine pokazalo da 77 odsto građana Crne Gore smatra da država treba roditeljima da pruži podršku tokom podizanja djece.

„Na temelju tog zahtjeva, UNICEF je podržao uvođenje međunarodno poznatog programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje kao vida podrške roditeljima. Raduje nas se što će ovaj program biti ponuđen svakom roditelju u Crnoj Gori, jer roditelji imaju pravo na pomoć“, kazala je Bauer.

Majka koja je pohađala program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje Biljana Bešović kaže da je ovo najznačajnija edukacija koju je sebi mogla da priušti, svojoj djeci i cijeloj porodici.

“Koristi od ove škole su ogromne. Sad poznajem različite tehnike koje ranije nisam poznavala, a koje mi pomažu da preusmjerim ili promijenim neko neželjeno ponašanje kod svoje djece. Mnogo je bolja atmosfera u kući, što je podstaklo i mog supruga da se prijavi i da i sam prođe edukaciju”, ističe Bešović.

Otac koji je pohađao program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje Nikola Perović preporučuje ga svim roditeljima, jer će im pomoći da se bolje nose sa raznim izazovima roditeljstva.

“Ono što me je na samom početku oduševilo jeste to da se čovjek osjeća opušteno i što može slobodno da iznosi probleme sa kojima se susrijeće u roditeljstvu, a da pri tom dobija podršku, a ne osudu”, objašnjava Perović.

Program je akreditovan od Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, a Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore preporučio je njegovo širenje na sve opštine u Crnoj Gori.

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević kazao je da je dobra porodica osnov zdravog društva i da su zbog toga ovakvi programi neophodni.

“Na osnovu dobre prakse koja se pokazala u našim domovima zdravlja u Podgorici, Bijelom Polju i Beranama u kojima se program “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje “ već sprovodi, osnažićemo i ostale domove zdravlja da uzmu učešća u ovom programu”, kazao je Knežević.

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić Vučinić kazala je da je ovim programom roditeljima omogućeno da nađu više vremena za svoju djecu i da ga provode kvalitetno.

“Mi ćemo uvijek prihvatiti ovakve programe, jer ako obučimo roditelje da budu bolji roditelji, da znaju kako da koriste tehnike, time ćemo doprinijeti da i djeca imaju kvalitetniji razvoj”, navela je Nikolić Vučinić.

Iz udruženja Roditelji poručuju da su roditelji koji su prošli kroz školu roditeljstva izuzetno zadovoljni, te da su svojim pozitivnim iskustvom inspirisali veliki broj drugih roditelja da se uključe u program.

„Upravo to je jedan od pokazatelja da smo uspjeli da zajedno napravimo i sprovedemo dobar program koji roditeljima omogućava ne samo da budu bolji roditelji, već i da adekvatno odgovore na potrebe njihove djece“, kazala je izvršna direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, koji se uz podršku UNICEF-a sprovodi u Crnoj Gori, razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između SZO, UNICEF-a, Univerziteta Kejptaun i Stelenboš u Južnoafričkoj republici i Univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji. Ovaj se program u regionu pored Crne Gore sprovodi i u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji.

Promocijom škola roditeljstva Crna Gora se danas pridružila globalnom mjesecu roditeljstva koji je UNICEF pokrenuo u okviru ovogodišnje proslave 30. rođendana Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta. Cilj je podizanje svijesti o članu 6 ove Konvencije koji kaže da svako dijete ima pravo na razvoj i članu 18 koji ističe odgovornost svih država potpisnica da podrže roditelje u odgoju djece i obavezuje ih na sprovođenje politika i programa po mjeri porodica.

Leave a Reply