Otuđivanje od roditelja tema sjutrašnjeg susreta samohranih roditelja

Otuđivanje od roditelja razoran je obrazac ponašanja i uvjerenja koja se ispoljavaju u okruženju djeteta nakon razvoda, a koji na kraju dovodi do toga da dijete ili pruža otpor održavanju odnosa s jednim roditeljem ili ga potpuno odbacuje. Zato će ovo biti tema novog susreta Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama, koji će biti održan u četvrtak, 6. juna.

Svjesno ili nesvjesno roditelj postavlja dijete u poziciju da donosi odluke koje, zbog toga što je previše mlado, ne može razumjeti niti preuzeti odgovornost za njih.

Dijete je prinuđeno da odbacuje jednog roditelja zapravo mu je oduzeta psihička i fizička sloboda da voli oba roditelja i temeljem toga da razvije osjećaj sebe samoga, koji se razvija u odnosu s oboje.

Pogledajte video u kojem savjetnica iz Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama govori o otuđivanju djeteta od roditelja.

Roditelji će sjutra imati priliku da tokom dva sata, koliko traje susret Grupe, podijele svoja iskustva, dobiju podršku ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Pogledajte šta savjetnica iz Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama Ivana Dukić ima da kaže o medijaciji.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply