Socijalni i emocionalni razvoj djece obaveza cijelog društva

Foto: UNICEF Crna Gora/Krsto Vulović 2019

Ključnu ulogu koju socijalni i emocionalni razvoj igra u podršci djeci da postanu aktivni i dobri građani 21. vijeka treba naglasiti i podržati, što je zajednička odgovornost, poručeno je sa otvaranja izložbe dječjih radova nastalih u okviru programa Moje vrijednosti i vrline.

Izložba je otvorena u utorak, a zainteresovani mogu pogledati dječije radove do petka, 7. juna.

Radovi prikazuju vrline koje su kroz Program za razvoj socio-emocionalnih vještina Moje vrijednosti i vrline učenici osnovnih i srednjih škola dodatno razvijali, poput timskog rada, optimizma, kreativnosti, poštenja, samopouzdanja, empatije, zahvalnosti, tolerancije, samokontrole, itd.

Foto: UNICEF Crna Gora/Krsto Vulović 2019

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je ponosan što su projektom Moje vrijednosti i vrline, uz pomoć UNICEF-a, doprinijeli stvaranju mladih naraštaja koji znaju bolje.

„Ponosan sam što smo ovim projektom pokazali da slobodu valja osvojiti: učenjem, prijateljstvom i tolerancijom“, kazao je on.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da je ovaj događaj prilika da se obilježi najvažnija prekretnica u zajedničkim naporima Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo i UNICEF-a da unaprijede kvalitet obrazovanja i omoguće da sva djeca razviju vještine za 21. vijek.

“Danas smo se okupili kako bismo proslavili kreativnost učenika iz 46 škola, iz sve tri regije Crne Gore, koji su svojim radovima izrazili vrijednosti kojima teže, ali i saopštili ko su njihovi heroji, kako vide svoju ulogu u ovom svijetu i kako im obrazovanje može pomoći da budu dio promjene koju žele da vide”, kazao je Kogali.

Poznatog crnogorskog umjetnika Romana Đuranovića su radovi na izložbi istinski obradovali.

„Različitost pristupa u kreiranju radova bilo da su pojedinačni ili timski, nesputano i iskreno izražavanje, originalnost u realizaciji i karakteru izraza, osobenost svakog od vas upućuje i na brižljiv pedagoški rad vaših nastavnika“, ocijenio je Đuranović.

Zamjenica gradonačelnika Glavnog grada Slađana Vujačić kazala je da pored dosadašnjeg posvećenog rada, imperativ mora biti edukacija djece i roditelja kako bismo dobili zdrave nove naraštaje.

„Ne smijemo dozvoliti da naša mladost, naš najveći kapital ima nepovoljna iskustva koja će im smanjiti šanse da se u punom kapacitetu uključe u društvo i daju svoj doprinos“, poručila je Vujačić.

Foto: UNICEF Crna Gora/Krsto Vulović 2019

Devetogodišnji Amar Đulamerović poručio je da su vrline o kojima razgovaraju u školi veoma važne i predstavljaju oslonac za njihov razvoj.

„Najviše mi se dopalo kada smo govorili o svojim herojima, i onda smo ih crtali. Ja sam nacrtao Desanku Maksimović. Ona je u meni probudila empatiju. Takođe sam naučio da heroji ne moraju da budu junaci poput Spajdermena i Betmena, već da heroj može postati svako, pa i ja ili neko od mojih drugara“, kaže Amar.

Srednjoškolka Jovana Mijanović kazala je da je kroz ovaj program proširila svoje znanje i vidike.

„Došla sam na ideju da sve vrijednosti koje smo razvijali kroz program predstavim kao jedan veliki grozd sa krupnim i slatkim zrnima, od kojih je svako našlo svoje mjesto i pomoglo drugom zrnu da se razvija. Tu ideju predstavili smo kroz našu sliku Grozd vrlina“, kazala je Jovana.

Izložba se organizuje u okviru proslave 30 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta prema kojoj svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje. Izložba će biti otvorena za javnost do petka, 7. juna.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply