Ovog četvrtka samohrani roditelji razgovaraće o privremenoj mjeri

Privremena mjera može se donijeti u vezi sa plaćanjem izdržavanja, modelom viđanja djeteta sa drugim roditeljem, i to prije odluke o pravosnažnosti presude kako bi se zaštitila prava i egzistencija djece. Privremena mjera tema je novog susreta Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama, koji će biti održan u četvrtak, 30. maja.

Bračni sporovi u kojima se odlučuje o čuvanju i vaspitanju i izdržavanju djece su hitni. Sud je dužan u ovim postupcima postupati hitno tj. dužan je zakazati ročište u roku od osam dana od kada je primljena tužba. U praksi ovi rokovi mogu biti prekoračeni iz razloga velikog broja priliva predmeta i opterećenosti sudija.

Tužilac na prvom ročištu može od sudije tražiti donošenje privremene mjere kojom se određuje izdržavanje bračnog druga ukoliko nije u radnom odnosu kao i maloljetne djece, kao i modele viđanja, a do okončanja postupka tužbe tj. brakorazvodne parnice, koja u slučajevima kada je povezana sa podjelom imovine može potrajati veoma dugo, više mjeseci pa i godina.

Privremenu mjeru može tražiti i tuženi kako bi za vrijeme trajanja brakorazvodne parnice imao uređeno nesmetano viđanje sa maloljetnom djecom i da ne bi dolazilo do prekida kontakta usljed “nedogovora” sa bračnim partnerom. Privremenom mjerom bi se definisao i iznos alimentacije, izdržavanja.

Pogledajte video u kojem Maja Karadžić, savjetnica iz Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji govori o privremenoj mjeri.

Roditelji će sjutra imati priliku da tokom dva sata, koliko traje susret Grupe, podijele svoja iskustva, dobiju podršku ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Leave a Reply