Uljepšajte igru vašeg djeteta igračkama od prirodnih materijala

Foto: Ilustracija

PIŠE: Dragana Ilić, Fondacija Novak Đoković

Kako odabrati igračku za dijete? Iako naizgled nepotrebno pitanje, zapravo je od presudnog značaja, jer vaš izbor igračaka za dijete može uticati na njegovu budućnosti. Novo vrijeme je donelo igračke pune plastike, vještačkih materijala i tablet računare koji sve više animiraju mališane. S druge strane igračke od prirodnih materijala su negdje zapostavljene, ne sluteći koliko one doprinose kreativnom i intelektualnom razvoju djece.

Djetinjstvo je vrijeme kada su nam igračke neizostavno potrebne poput toplih i nježnih drugara. One koje bude maštu, podstiču kreativnost, koje poput naratora pričaju priče bez izgovorenih riječi. To je period kada upoznajemo okolinu i razvijamo svijest o svemu što nas okružuje. Tada se vodimo čulom dodira, pokušavamo da razaznamo boje, materijale, oblike i da zadovoljimo našu radoznalost. Da li će dijete biti aktivno, odgovorno, društveno ili pasivno, zavisi upravo od igračaka koje doprinose da se podstakne kreativnost, istraživački duh, saradnja sa drugom djecom i još mnogo toga.

U najranijem uzrastu razvijaju se sposobnosti koje mogu biti presudne jer igrajući se djeca prolaze kroz rane faze gdje prilikom igre stiču strpljenje, povećavaju koncentraciju, pažnju i osjećaj da prate saigrača u igri. Kako bi dječiji svijet bio obogaćen važno je da igračke budu što bolje, od prirodnih materijala i boja. Bilo da su tekstilne ili drvene mogu biti jednako interesantne i primamljive djeci.

Benefiti igračaka od prirodnih materijala su brojni:

  • pomažu u razvoju motorike, inteligencije i moći zapažanja;
  • podstiču razvoj socijalnih i jezičkih vještina;
  • stimulišu psihomotorni razvoj i koordinaciju pokreta, logičko rasuđivanje, pamćenje i zaključivanje;
  • bude ekološku svijest od malih nogu;
  • dugotrajnije su i bezbjednije, nemate potrebu kontinuirano mijenjati baterije ili ih popravljati.

Naravno, neophodno je da igračke budu prilagođene uzrastu djeteta. Kada govorimo o drvenim igračkama izdvojila bih veliku aktivnu kocku uz čiju pomoć djeca mogu prepoznavati brojeve, razvijati spretnost i logično razmišljanje. Sastoji se iz 7 drvenih oblika različite boje koje je potrebno staviti u prilagođene “rupe” na kocki. Djeca im posvećuju mnogo više pažnje i ne odvajaju se lako od njih, a na taj način razvijaju motoriku i kvalitetno provode vrijeme. Ovo je takođe odlična igračka koja može podstaći i vas da se aktivno uključite u igru sa djecom.

Za kreativce možete koristiti reciklažne materijale, praviti kućice za lutke, možda krpenu loptu za dječake, muzičke instrumente.

To je trenutak da probudite dijete u sebi, a YouTube vam može pomoći da pronađete najlakši način izrade takvih unikatnih igračaka.

Predlažem da pogledate kako je jedna Mina napravila eko kućicu za svoju ćerkicu Tonju. Od kartona i reciklažnih materijala napravila je fenomenalan prostor za lutke, do najsitnijih detalja. Dokazala je da je uz malo mašte i volje sve moguće.

Kada je riječ o plišanim igračkama osim što imaju simboličko značenje, roditeljima mogu biti svojevrsna pomoć u vaspitavanju. Plišana igračka može poslužiti kao model učenja socijalnih vještina i obaveza. Kako se tokom igre i same igračke isprljaju to može biti korisno da se djeci ukaže kako je i njima porebno kupanje, te da se na taj način skrene pažnja na važnost higijene. Plišane igračke djeca često nose sa sobom, što im nikako ne treba braniti jer one predstavljaju korak u razvoju samostalnosti kod djeteta. One predstavljaju nekog bliskog s kim je dijete na poseban način povezano. YouTube vam i u ovom slučaju može poslužiti kao inspiracija i podstrek da sami sašijete plišanu igračku za svoje dijete. Ne sumnjam da bi mu baš ta igračka bila omiljena.

NAŠA SUGESTIJA: Ukoliko su vam se sviđaju platnene didaktičke igračke (tihe knjige, edukativne mape…) posjetite sajt socijalnog preduzeća Kreativa Lab  i pogledajte katalog Cik Cak šnajderaja  

Dakle, zaboravite na prodavnice sa gomilom plastike i elektronskih uređaja koji su u trendu. Pronađite  igračke koje svakoj igri daju smisao. Trudite se da uljepšate njihovo odrastanje korisnim igrama, i da ih na zabavan i kreativan način usmjerite na pravi put. Djeca će vam biti beskrajno zahvalna, a vi sjutra ponosni što su izrasli u snalažljive, kreativne i dobre ljude.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply