Osnovne programiranja do sada savladalo 120 mališana

Preko 120 polaznika besplatne škole Igramiranje, uzrasta od sedam do 12 godina, naučilo je do sada osnove programiranja i dizajniranja sopstvenih projekata. Dio polaznika je u okviru Porodica festa 2019. predstavio drugarima i roditeljima svoje radove u programskom jeziku Scratch.

Idejni tvorci i organizatori Igramiranja su Jelena Milojković iz kompanije ZZI.DOO i Dejana Ponoš iz Arhimeda i udruženja Roditelji, u saradnji sa kojim se i realizuje ova škola.

U toku radionica Igramiranja, djeca razvijaju drugačiji način razmišljanja, a ohrabreni su da iskažu ideju kroz procese analize i planiranja. Predavači su na zanimljiv način približili djeci osnovne koncepte programiranja i motivisali ih da stvaraju sopstvene kreacije u obliku animacija, igrica i interaktivnih priča… Pisanje programa je postalo zabavno dok se uporedo poboljšavala koncentracija, pažnja i posvećenost.

Igramiranje je u međuvremenu postalo član poznate i velike Devoxx4Kids porodice koja uključuje djecu iz različitih zemalja cijelog svijeta. Manifestacije poput Međunarodni Scratch dan, Dan djevojčica u programiranju, Otvoreni dani nauke kao i Porodica fest, u kojima je ovaj tim sastavljen od velikih i malih, šire ideju o zabavnom programiranju u Crnoj Gori.

Igramiranje je besplatno,  troškove pokrivaju organizatori u saradnji sa partnerima. Unija poslodavaca i Glavni grad su prepoznali važnost edukacije mladih i ustupili na korišćenje prostor, tako da danas, radionice organizuju na dvije lokacije, u Arhimedu i Centru kompetencija.

Boris, učenik IV razreda OŠ Štampar Makarije, napravio je uputstvo za pravljenje animacija u Scratchu.

Devetogodišnji programer Masimo, učenik III razreda OŠ Oktoih napravio je sopstvenu igricu.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply