Porodica Fest okupio preko deset hiljada djece i roditelja

Međunarodni festival porodice proslavljen je u Crnoj Gori u subotu, 18. maja, u jednom od najljepših podgoričkih parkova, festivalom roditeljstva Porodica Fest 2019. Treće izdanje najvećeg porodičnog događaja u zemlji okupilo je preko deset hiljada djece i roditelja, a organizovali su ga udruženje Roditelji i njegovo socijalno preduzeće Kreativa Lab, u partnerstvu sa Glavnim gradom i firmom PG Sound, u parku na Kruševcu.

Kao i prethodne dvije godine, Festival je otvoren promenadom biciklista svih generacija, koju je organizovala nevladina organizacija Biciklo.me, nakon čega su nastupila djeca solisti: Luka Bajović, Maša Paović, Una Stanković, Ivan Vojnić  i Melani Mitrović.

„Malo je reći da je Porodica Fest protekao savršeno i da smo svi zajedno uživali u zajedničkim trenucima u parku, u prirodi. Predivnu atmosferu nam nije poremetila ni kratkotrajna kiša, koja nas je malo zabrinula u popodnevnom dijelu dana, već su posjetioci i za to vrijeme bili sa nama. Ovaj događaj potvrđuje koliko smo željni, kao porodica, zabavnih, edukativnih, sportskih, kreativnih… sadržaja na otvorenom, u kojima djeca i roditelji mogu da učestvuju zajedno, bez tehnologije i spravica koje nam kradu zajedničke slobodne trenutke“, kazala je Danijela Knežević iz udruženja Roditelji.

Ovogodišnji specijalni gosti Festivala su bili  HAOS animatori iz Novog Sada koji su, osim u toku dana, publiku posebno oduševili na zatvaranju, nastupom u posebnim LED odijelima.

U parku su održana i dva mini koncerta – benda Crveno i Crno i Kvarteta Unique, i dvije predstave – Gradskog pozorišta PodgoricaAh, šta sve mora jadno dijete i NVO Trening Centra TarabaOne su htjele nešto sasvim drugo. Na bini su polaznici škole Helen Doron Montenegro izveli i tačku/predstavu Tale of Two Tails.

 Savjetnica u psihoterapiji Darija Petović Bambur je sa roditeljima razgovarala  o tome Kako podstaći djetetovu samostalnu igru, a najveća i najpoznatija mejkap iluzionistkinja u Crnoj Gori, Ana Ljuljđurović,  poznata javnosti kao Čedovište, im je pokazala svoje umijeće.

Ove godine su programski segmenti u parku biti organizovani po tematskim zonama.

U zoni Druženje sa prirodom Savez izviđača Crne Gore je organizovao Izviđački dan, Zelenilo d.o.o. radionicu Zasađivaonica, Vrtić Bambino sportski čas „U dodiru sa prirodom, “Centar za zaštitu i proučavanje ptica edukativnu radionicu Upoznajmo ptice Crne Gore, a Crnogorsko Astronomsko društvo Podgorica edukativnu radionicu Astronomsko osmatranje.

U zoni Igra i zabava poznati dječiji animator Žarko Žabac sa mališanima je igrao zaboravljene igre, NVO Brljok je organizovao radionicu društvenih igara, plesna škola Dream radionicu Ples za sve, Animatori Zabavljatori Zabavljatorsku zabavu, a plesni klub Sonrisa je predstavio svoje plesne grupe.

U zoni Kreativno edukativni kutak ekipa iz Igračkoteke i razvojnog centra udruženja Roditelji organizovala je tokom cijelog dana radioničarski program, Alfa Centar saobraćajni čas Siguran korak, NTC Centri Crna Gora poligonski program po NTC sistemu, a mali programeri koji učestvuju u edukaciji Igramiranje, koju organizuju udruženje Roditelji, kompanija Zzi i Arhimed, prezentovali su vsoje radove.

U zoni Umjetnički kutak posjetioce su čekale muzičke i likovne radionice. Muzička škola Ton Ton imala je prijepodnevnu i popodnevnu radionicu Ton Ton muzičarenje, profesorica Maša Jovović i studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti su održali likovnu radionicu Kolaž velikog formata, a akademska slikarka Ksenija Škerović sa studentima FVU likovnu radionicu Kako slikam sebe.

U zoni Kulinarski kutak bila je organizovana Kulinarska radionica sa Žarkom Žapcem, za koju su namirnice donirali kompanije Škorpion i Bonella Agro group, a organizovan je i Piknik uz HiPP sokiće. Na Festivalu je učestvovala i ekipa iz Učionice Družionice – programa podrške u obrazovanju socijalno ugrožene djece udruženja Roditelji, koja je uz pomoć volontera JU Gimnazija “Slobodan Škerović”, prodavala limunadu, vodu i kafu. Opremu i namirnice su donirale kompanije Anđelić plast, Kopa, Bonella Agro group i voda Suza. Novac od prodaje će biti iskorišten za obezbjeđivanje knjiga, pribora i igračaka za Učionicu Družionicu i djecu koja učestvuju u tom programu.

U Sportskoj zoni su učestvovali Stonoteniski klub Spin, Odbojkaška sekcija OŠ „Pavle Rovinski“,  Yoga studio Podgorica, Ženski rukometni klub Podgorica, Sportski centar Dadex, Infinity sport studio, Karate klub Iskra, Judo klub Kodokan, Sportsko rekreativno društvo PG Sport i Aikido klub Budućnost.
I ove godine je kraju programa Festivala bio organizovan bioskop na otvorenom. Sve generacije su imale priliku da uživaju u projekciji filma Ježeva kuća zahvaljujući Filmskom centru Crne Gore i uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra i producentske kuće Bonobo.

Učesnici Festivala su bile i kompanije koje na domaćem tržištu nude proizvode i usluge namijenjene porodici kao i kreativne radionice koje se bave izradom proizvoda za djecu i porodicu. Predstaviće se: Vrtić Bambino, Argeta, Helen Doron, Tosama, Party Time, Atelje Manufaktura, Sebamed, Leader Kids, Angie&Me, Apoteka Angelica Osmi red, BrainOBrain Mozgalica, Moje krpice, EXPO, Drce dizajn, Amicus Pharma, KidsLand, Glosarij, Srna, Meditas, Podravka, Imlek, Baby Atlas Kids Store, voda Suza, TAMU, Tegla’S, Mali studio fotografije i Medikid.

Organizaciju Festivala su, pored partnera, pomogli i Centar savremene umjetnosti Crne Gore, kompanija Metropolis, Zelenilo i Čistoća Glavnog grada.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply