Raspisan nagradni konkurs za kratku priču na temu vršnjačkog nasilja

Nevladine organizacije TNT  i Savez za djecu i mlade – Kuća iz Podgorice raspisale su nagradni konkurs za kratku priču na temu vršnjačkog nasilja za sve učenike srednjih škola u Crnoj Gori, odnosno mlade od 14 do 19 godina, a koji će biti otvoren do 15. juna ove godine.

“Pozivamo mlade ljude da u svojim literarnim radovima slobodno pišu o svim oblicima vršnjačkog nasilja koje su doživjeli, kojima su svjedočili, koje su vidjeli, za koje su čuli, koje su pročitali, koje pretpostavljaju, od kojih strahuju, o kojima su se informisali putem sredstava informisanja ili za koje su saznali na druge načine”, navode iz ove dvije organizacije.

Prihvatljivo je tematizovanje svih vrsta nasilja koje autori i autorke sami prepoznaju kao problem: fizičko, psihološko, verbalno, socijalno, seksualno, elektronsko i internet (cyberbullying) nasilje, eksploatacija itd. a koje za podlogu imaju međusobne razlike po osnovu: ličnih karakteristika, generacijskih razlika, materijalnog stanja i porijekla; razlika po osnovu školskog ili sportskog uspjeha, tjelesnih ili intelektualnih invaliditeta; pripadnosti različitim grupama kao što su školska odjeljenja, sportski timovi, navijačke grupe, kulturne zajednice ili seoska, prigradska i gradska područja i drugo; razlika po osnovu nacionalnih, vjerskih, ideoloških, seksualnih opredjeljenja, rodne i staleške pripadnosti, kao i po svim drugim osnovama zbog kojeg njihovi vršnjaci postaju ili mogu postati žrtve vršnjačkog nasilja.

“Ohrabrujemo mlade autore i autorke da pišu na teme koje su im najinspirativnije i da koriste njima najpristupačnije literarne prozne forme (priča ne mora nužno da zadovoljava formu kratke priče, već se mogu poslati i drugi oblici proznog oblikovanja: eseji, dramske forme, ispovijesti, dnevnički zapisi, pisma, sms/fejsbuk/tviter prepiske i priče, fleš fikcija, literarni blogerski radovi…), da se bez barijera i inhibicija bave ovom temom iz ugla kako žrtve vršnjačkog nasilja, tako i počinioca nasilja ili njihovog međusobnog odnosa (izbor je posve ličan)”, navodi se u tekstu konkursa.

Pored priča koje tematizuju vršnjačko nasilje, u obzir dolaze i one koje mogu da doprinesu smanjenju predrasuda i boljem razumijevanju među mladima, saosjećanju sa drugima i drugačijima, hrabre priče koje se usuđuju da obuju “tuđe” cipele, priče koje izlaze iz obzira političke korektnosti i otvaraju puteve da se na što kvalitetniji način stekne uvid u problem.

Konkurs je raspisan u okviru projekta Imaj u vidu! koji su podržali udruženje RoditeljiNVO JuventasUnija srednjoškolaca Crne Gore i Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju kroz projekat Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama.

Projekat Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama finansira EU i kofinansira Ministarstvo javne uprave, a realizuje se uz institucionalnu podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 250 eura.
2. nagrada 200 eura.
3. nagrada 150 eura.

Pored nagrađenih, najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u zbirci priča.

Žiri čine crnogorska spisteljica za djecu i mlade gđa Blaga Žurić, crnogorski reditelj Zoran Rakočević i predstavnik NVO TNT i Kuća, Pavić Radović. Odluka žirija biće objavljena do kraja jula ove godine.

“Ovim konkursom želimo da podstaknemo mlade na lično promišljanje vršnjačkog nasilja, doprinesemo njegovoj prevenciji sa učenicima kao glavnim kreatorima i ojačamo svijest javnosti o negativnim posljedicama nasilja među vršnjacima”, navode oni.

Pravila i uslovi konkursa:

  1. Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, na e-mejlove: [email protected][email protected] i [email protected].
  2. Priču je potrebno poslati najkasnije do 15. 06. 2019. u 24:00h
  3. Priče treba da odgovaraju na temu konkursa.
  4. Priča ne smije biti duža od 8.000 karaktera (sa razmacima).
  5. Priča ne mora nužno da zadovoljava formu kratke priče. Mogu se poslati i drugi oblici proznog oblikovanja (eseji, dramske forme, ispovijesti, dnevnički zapisi, epistolarne prozne forme: monološka, dijaloška, poliloška pisma, sms/fejsbuk/twiter priče i prepiskefleš fikcija, literarni blogerski radovi...). Poezija i naučni radovi neće biti razmatrani.
  6. Priča treba da bude napisana u vord dokumentu, latiničnim ili ćiriličnim pismom, na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku.
  7. Word dokument u kome se nalazi priča potrebno je nazvati po naslovu priče i poslati na navedene e-mejl adrese. Ime i prezime, adresu i kontakt (e-mejl i broj telefona) autora potrebno je upisati u postojeći vord dokument (na kraju priče).
  8. Priča ne smije biti ranije objavljivana u okviru zvanične izdavačke književne djelatnosti. Dozvoljava se da je priča objavljivana u onlajn i štampanim medijima, namjenskim časopisima, školskim biltenima, ili kreirana u okviru drugih projekata i namjena.
  9. Autorke i autori mogu poslati najviše dvije kratke priče.
  10. Učešćem na konkursu autorke i autori su saglasni da njihova priča, ako uđe u uži izbor, bude objavljena u  zbirci priča i korišćena kao tekstualni predložak za planiranu predstavu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply