O tome kako razvod i svađe utiču na dijete sjutra u Grupi samohranih roditelja

Dijete treba da sazna od oba roditelja, u isto vrijeme, da se razvode, ukoliko je to moguće, a o tome kako djeca mogu reagovati na razvod i kako svađe između roditelja na njih utiču samohrani roditleji imaće priliku da razgovaraju u okviru Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama, koja će biti održana u četvrtak, 16. maja.

Često je nemoguće kontrolisati svoja osjećanja ili biti djeci na raspolaganju da ih utješite u prisustvu bivšeg partnera, ili se partneri nalaze u različitim fazama emocionalnog procesa-ili jedan partner želi razvod, a drugi se još sa time nije pomirio. U takvim slučajevima, u redu je i da sa djecom razgovarate otvoreno. Ne postoje univerzalna pravila jer roditelji najbolje poznaju sebe i svoju djecu. Ne postoji ni lak način da djeci saopštite, niti način da ona to prihvate odmah kao najbolju opciju za vašu porodicu.

Većina djece ipak ne želi da im se roditelji razvedu. Budite otvoreni za pitanja djece, pokažite im da je u redu da osjećaju i da pokazuju osjećanja.

Djeca imaju prava da vole oba roditelja, i imaju prava da se ne opterećuju stvarima koje sa razvojnog stanovišta ne mogu ni da razumiju.

Roditelji će sjutra imati priliku da tokom dva sata, koliko traje susret Grupe, podijele svoja iskustva, dobiju podršku ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Pogledajte video u kojem Milica Pušonjić, psihološkinja u Timu za podršku i pomoč jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji objašnjava kako djeca mogu reagovati na razvod i kako svađe između roditelja mogu uticati na njih.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply