Sjutra počinje upis u vrtić

Foto: Ilustracija

Upis u javne predškolske ustanove počinje u srijedu, 15. maja, najavljeno je danas iz Ministarstva prosvjete.

Procedura upisa je, kako navode iz ovog resora, jednostavna, pa za djecu koja obnavljaju upis nije potrebna dodatna dokumentacija, dok je za djecu koja se upisuju prvi put u predškolsku ustanovu neophodno pribaviti izvod iz matične knjige rođenih.

“Za djecu koja su već pohađala preškolsku ustanovu upis se obnavlja u samoj vaspitnoj jedinici koju pohađa i nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija. Roditelji koji prvi put upisuju dijete u vrtić, u obavezi su da u vaspitnu jedinicu koju odredi uprava vrtića donesu izvod iz matične knjige rođenih djeteta, popune prijavu i potpišu ugovor”, objasnila je Arijana Nikolić-Vučinić iz Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje.

Prema njenim riječima interesovanje roditelja za uključivanjem djece u rano i predškolsko vaspitanje i obrazovanje kontinuirano raste, kao posljedica opsežnih kampanja koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa partnerima sprovodilo prethodnih godina.

Podsjetila je da je u prošloj godini preko 21.000 djece pohađala predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

S obzirom na to da se broj iz godine u godinu uvećava, i da je obuhvat porastao sa nešto preko 50 odsto na 70 odsto, prema njenim riječima, ove godine očekuje se još veći upis djece.

“Ministarstvo će i ove godine sprovesti kampanju s ciljem povećenja broja djece u predškolskom obrazovanju, a ona će biti fokusirana na opštine gdje je stopa upisa niža”, najavila je Nikolić-Vučinić.

Ona je podsjetila da Ministarstvo prosvjete ulaže značajne napore da se riješi problem prebukiranosti vrtića i da je u posljednje dvije godine otvoreno 1.500 novih mjesta za mališane u vrtićima širom Crne Gore.

Kako je navela, pored već izgrađenih vrtića u Zagoriču i Starom aerodromu do kraja mjeseca trebalo bi, u zavisnosti od vremenskih uslova, da bude završen i vrtić u Tuzima, koji će moći da primi oko 200 mališana.

Na teritoriji Glavnog grada ove godine očekuje se početak gradnje vrtića u Bloku 6, a za naredni period planirana je i gradnja još vrtića u Podgorici i to u City kvartu, Tuškom putu, Zlatici i Starom aerodromu.

Kada je riječ o drugim gradovima, ove godine počinje da se gradi vrtić u Pljevljima. Gradiće se vrtići u Rožajama, Herceg Novom i Ulcinju, i svi su u različitim fazama. Osim toga, planirani su vrtići u Beranama, Bijelom Polju, Baru i Plavu. Takođe, očekuju su obimne rekonstrukcije vrtića u Kotoru i dva u Podgorici.

Izvor: RTCG

Leave a Reply