Većina žena misli da su diskriminisane na crnogorskom tržištu rada

Foto: Facebook (Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore)

Većina ispitanica koje su učestvovale u terenskomo istraživanju o položaju žena na tržištu rada u Crnoj Gori, koje je spoveo Cenatr za monitoring i istraživanje (CEMI) smatra da su žene diskriminisane na crnogorskom tržištu rada i da muškarci lakše dolaze do posla.

Istraživanje je rađeno od decembra prošle do februara ove godine, u sklopu projekta Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Istraživanje i medijska kampanja: Ženska prava /radna prava.

CEMI je sproveo 20 dubinskih intervjua sa ženama, od kojih je njih 13 zaposleno, a sedam nije.

Predsjednica CIN – CG Milka Tadić Mijović kazala je da je istraživanje pokazalo da su žene, kao i u drugim sferama života, diskriminisane i na tržištu rada.

Izvršna direktorica CEMI-ja Nikoleta Đukanović navela je da nekoliko institucija, ustanova i firmi, uprkos nastojanjima istrazivačkog tima, nije odgovorilo na pozive ili je odbilo da učestvuje u istraživanju. To su, kako je pojasnila, Ministarstvo ekonomije, KIPS, NLB banka, Codra Hospital, JPU “Ljubica Popović”, Sportina DOO.

“Značajan broj ispitanica pitan je od strane poslodavca o planiranju i proširenju porodice”, istakla je Đukanović.

Kako je kazala, ispitanice smatraju da je u određenim sektorima, odnosno pozicijama, poput trgovine, prodaje, turizma, restoraterstva, poslodavcima veoma važno kako zena izgleda da bi je zaposlili.

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković kazao je da su se rezultati istraživanja poklopili i sa njihovim podacima.

On je pojasnio je da se žene na trzištu rada u Crnoj Gori diskriminišu tako što im se daju ugovori na određeno, uskraćuju im se beneficije, po osnovu porodiljskog.

“Indikativno je da su žene manje zaposlene”, kazao je Bjeković. Navodi da žene imaju mnogo manje povjerenje u državne institucije, a da su na tržištu rada mnogo manje aktivnije u traže nju posla, zbog mnogih faktora, koji ih jednostavno odbijaju da to urade.

“Problem je kako se percipira položaj žena danas u Crnoj Gori. Potrebno je mijenjati i svijest muškaraca povodom toga”, smatra Bjeković.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply