Skoro 72 odsto mladih u živi kod roditelja

Skoro 72 odsto mladih u Crnoj Gori živi sa svojim roditeljima, među njima i ogroman broj onih koji imaju stalan posao i blizu su 30. godine, rezultati su istraživanja Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Oni koji žive sa roditeljima vide ovo kao najjednostavnije i najpovoljnije rješenje, a trećina ispitanika bi se iselila da im finansijske prilike to omogućavaju.

Najstarija grupa mladih (26-29 godina), koja bi trebalo da bude u situaciji da bude stambeno nezavisna, živi u roditeljskom domu u veoma visokom procentu od preko 62 odsto, dok samo nepunih šest odsto živi u domu koji su kupili sami ili sa svojim partnerom.

Rezultati ukazuju i na to da se sa statusom zaposlenosti povećava stambena nezavisnost. Oni koji su stalno zaposleni češće žive van roditeljske kuće nego drugi mladi ljudi, iako visoki procenat, od 56,5 odsto, još živi u roditeljskom domu.

“Ovo ukazuje na to da je stambena nezavisnost kao jedan od znakova zrelosti i dalje u izuzetno malom procentu prisutna u životima mladih u Crnoj Gori”, kazao je koordinator programa za ljudska prava u CGO Petar Đukanović.

Kada je riječ o odnosima između mladih i njihovih roditelja, velika većina navodi da imaju veoma dobar odnos (36 odsto) ili ponekad imaju različita mišljenja (59,2 odsto), dok su tenzije i neslaganja sa roditeljima rijetki i samo 4,8 odsto ih je navelo.

Iz CGO-a ističu da kao indikator odnosa između roditelja i mladih može poslužiti činjenica da oni u najvećem procentu kažu da će podići svoju djecu na isti ili skoro isti način kao što su njih roditelji podigli njih (31,6 i 52,4 odsto).

U pogledu porodičnog i bračnog statusa, mladi ljudi najčešće sebe vide u braku sa porodicom (66,5 odsto), ali čak 20 odsto nije znalo kako da reaguje na pitanje o budućnosti u ovom pogledu.

Ovim istraživanjem je utvrđeno i da su mladi skloni rizičnom ponašanju.

Rizično ponašanje je ono koje može ugroziti fizičko i psihosocijalno zdravlje i razvoj mladih ljudi. To znači prije svega konzumiranje opasnih supstanci, rizično seksualno ponašanje, devijantno ponašanje i delinkventnost.

Mada se, na primjer, u prvi seksualni odnos obično stupa sa 17 godina, skoro 60 odsto mladih ne koristi kontraceptivna sredstva ili ih koristi samo „ponekad“.

Takođe, veliki broj ispitanika – njih 28 odsto – nije odgovorilo na pitanje da li su seksualno aktivni, navodeći da im je tema neprijatna.

“Izgleda da je pobožnost roditelja jedan od faktora koji utiče na seksualna ponašanja mladih i njihovu spremnost da razgovaraju o ovom pitanju”, navodi se u Studiji o mladima koju je juče predstavio Đukanović.

Međutim, više od polovine i dalje želi da napusti Crnu Goru vjerujući da je to za njih bolja opcija nego da ostanu.

Najpoželjnije destinacije za mlade iz Crne Gore su Sjedinjene Američke Države (20), Njemačka (15) i Italija (7 odsto).

Od onih koji imaju vrlo snažnu želju, čak 42,9 odsto namjerava da realizuje svoju ideju u narednih pola do dvije godine i da se isele.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply