Granice i zajedničko vrijeme bili u fokusu trećeg ciklusa programa roditeljstva

Postavljanje granica, jasnih očekivanja i kvalitetno provođenje vremena sa djetetom bila su ključna pitanja kojima su se roditelji bavili i u toku trećeg ciklusa programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, koji je nedavno završen u udruženju Roditelji.

Jedna od polaznica, Radmila, kazala je da su joj najviše značili savjeti kako da istinski posveti vrijeme svom djetetu dok su se Žani posebno dopali komunikacija, otvorenost i interakcija grupe u okviru koje se formiralo povjerenje i bliskost.

Treći ciklus pohađalo je devet majki i dvojica očeva i po tome se razlikovao od prethodna dva u kojim su učestvovale samo mame.

Savjetnica u psihoterapiji Darija Petović Bambur koja zajedno sa psihološkinjom Marijom Boljević vodi ovaj program kazala je da je dinamika grupe ovoga puta bila malo drugačija nego u prethodnim ciklusima, ali da inače svaka grupa ima sasvim posebnu i drugačiju energiju.

Radmila koje je majka dječaka od dvije godine i djevojčice od nekoliko mjeseci kaže da se našla pred brojnim izazovima.

“Pored ovih izazova koje roditeljstvo samo po sebi donosi, takođe su i potpuno različiti savjeti i stavovi na koje sam nailazila povodom istog pitanja uticali da donesem odluku da se prijavim za program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu”, kazala je ona.

Željela je da dobije savjete kako riješiti neke situacije koje su prilično banalne, ali su se ponavljale i otežavale svakodnevnicu, na primjer, uspavljivanje, sakupljanje igračaka i sl. Imala je prilično skromna očekivanja od programa, ali ih je on nadmašio.

“Moja očekivanja su u potpunosti nadmašena, jer sam osim analiziranja svakodnevnih situacija, dobila uvid u značajno širu sliku. Naime, prave informacije i savjeti su mi omogućili da bolje razumijem svoju djecu, njihove razvojne faze i da iste dočekam dosta smirenije, na taj način im dopuštajući da se razvijaju i rastu svojim ritmom, onako kako priroda nalaže, a da neka svoja nerealna očekivanja preispitam i da do cilja ne stižem prečicama”, kazala je Radmila.

Tokom programa najviše su joj značili savjeti kako da istinski posveti vrijeme svom djetetu.

“Program je tako koncipiran da se nijedan korak ne može posmatrati, niti primijeniti odvojeno, u pitanju je jedna cjelina koja samo kao takva daje rezultate. Ipak, ako bih morala određeni dio označiti kao najznačajniji onda bi to zasigurno bili savjeti i informacije o tome kako da istinski posvetim određeno vrijeme svom djetetu, naravno kroz igru”, Radmila.

Pohađanje programa je, kako dodaje, pozitivno uticalo na odnos sa djecom zato što sada primjenom određenih tehnika uspijeva da spriječi pojavu nekih izazovnih situacija koje su se ranije ponavljale.

Majka takođe dvoje djece, Žana, kazala je da joj se često dešavalo da preispituje šta je ispravno u njenom ponašanju kao roditelja, da li negdje griješi, donosi li dobre odluke koje se tiču djece, odnosa sa njima i komunikacije.

“Jednostavno sam osjećala da treba da čujem i idem na ovaj program da bih sebe edukovala, da bih čula šta kažu stručni ljudi, da bih naučila kroz primjer. Slušala sam na jutarnjem programu i mamu koja je bila u prethodnom ciklusu i rekla sam sebi ‘tebi ovo treba’. I tako je sve počelo”, kaže ona.

Žana je od programa očekivala da će naučiti kako i šta da radi kako bi uspjela da bude bolji roditelj i da izađe na kraj sa djecom, a da to ne podrazumijeva fizičko kažnjavanje tj. batine već da dopre do njih.

“Očekivanja su ispunjena u potpunosti. Ono što je sada na meni je da u praksi, u dešavanjima i situacijama sa svojom djecom primjenjujem naučene metode i tehnike, i polako vježbajući usvajam pravila, postavljam granice i gradim kvalitetnu podlogu za budućnost svoje djece i porodice. Strpljenje, istrajnost i razmišljanje unaprijed za nagrade i kazne, pohvale, primirivanje, jasne instrukcije i kvalitetno vrijeme provedeno jedan na jedan, zaista djeluju i daju rezultate”, kazala je ona.

Njen odnos sa djecom je postao mnogo bolji, kvalitetniji, sa više bliskosti i prave povezanosti. Smatra da je postala majka koja postavlja jasne granice za određeno ponašanje i provodi zajedničko vrijeme na kvalitetniji način sa djecom.

Na pitanje šta je za nju bio najznačajniji dio programa Žana je odgovorila da je sve bilo jednako značajno i važno i dodala da je svaki susret imao svoju temu i smislenu svrhu.

“Jako mi se dopala komunikaciji, otvorenost, interakcija grupe u okviru koje se formiralo povjerenje i bliskost, kako među članovima roditeljima tako i sa psiholozima”, kaže ona.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje traje 12 sedmica i podrazumijeva susrete u trajanju od dva sata, jednom sedmično.

Treći ciklus programa realizovan je u periodu od 6. februara do 24. aprila, a uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i UNICEF-a Crna Gora koji obezbjeđuje stručnu pomoć. Namijenjen je roditeljima djece uzrasta od dvije do devet godina koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih.

Naredni ciklusi planirani su od jeseni.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply