U dječijoj bolnici počela primjena lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju

Foto: RTCG

U Institutu za bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore se od 30. aprila u tretmanu spinalne mišićne atrofije primjenjuje lijek Spinraza,  a njihov tim je u saradnji sa kolegama iz Klinike za neurologiju i psihijatriju u Beogradu započeo liječenje kod dva djeteta.

Kako se napominje u saopštenju KCCG, u pitanju je ozbiljna i progresivna genska neuromuskularna bolest, koja vrlo brzo dovodi do slabosti i gubitka mišićne kontrakilnosti, uključujući i mišiće povezane sa respiracijama. Zbog toga pacijenti vrlo brzo postaju zavisni od aparata za disanje.

“Spinraza je odobrena kao prvi lijek u terapiji spinalne mišićne atrofije od Centralne uprave za ljekove SAD, u decembru 2016. godine. Djeluje tako što modulira gensku aktivnost, omogućavajući bolje funkcionisanje nervnog sistema, čime se ublažavaju simptomi bolesti i usporava njena progresija. Lijek se aplikuje direktno u kičmeni kanal i podrazumijeva primjenu tokom cijelog života”, pojašnjavaju u KCCG.

Tim Instituta za bolesti djece, predvođen dr Veselinkom Đurišić i dr Draganom Račićem uz saradnju sa kolegama iz Klinike za neurologiju i psihijatriju u Beogradu, započeli su liječenje kod dva djeteta.

“Djeca su dobro podnijela aplikaciju lijeka i sve je proteklo bez komplikacija. Multidisciplinarni pristup u pripremi i obradi pacijenata sproveden je u cjelini u Kliničkom centru Crne Gore, u skladu sa aktuelnim vodičima dobre kliničke prakse. Spinraza – nusinersin je trenutno odobrena od Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za liječenje troje djece”, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply