Društvene mreže – kako da se roditelji ponašaju

Društvene mreže su danas prepoznate kao glavno mjesto okupljanja djece i mladih, osnovni kanal komunikacije koji se po prirodi razlikuje od komunikacije bez posrednika – „u živo“. Ova mogućnost olakšava život većini ljudi upravo zbog brzine i lakoće pristupa informacijama i komuniciranja bez obzira gdje se nalazili. Međutim, otvaraju i mnoge druge teme koje zaokupljuju pažnju odraslih, naročito u traženju odgovora na pitanje „kako zaštiti djecu od negativnih posljedica korišćenja interneta i društvenih mreža?“.

Šta roditelji traba da znaju?

Dostupna istraživanja pokazuju da kada roditelji aktivno posreduju u upotrebi interneta svog djeteta smanjuje se i pojava online rizika i negativnih posljedica. Kad se kaže aktivno posredovanje u upotrebi interneta, misli se na to da roditelji razgovaraju sa svojim djetetom o internetu, da ostaju u blizini ili sjede s njima dok su online, podstiču ih da istraže internet i podijele online aktivnosti sa njima. Ovo se naročito odnosi na uzrast od 9 do 12 godina. Manja djeca tek razvijaju sposobnosti svog ponašanja u virtuelnom svijetu, u čemu im je potrebno više direktnog nadzora i usmjeravanja, dok starija djeca treba da znaju da uvijek mogu zatražiti i dobiti pomoć od svojih roditelja, kada im je potrebna.

Kako bi aktivno pratili/posredovali u upotrebi interneta svoje djece, važno je da roditelji najprije budu informisani, kako o upotrebi društvenih mreža i bezbjednosti na internetu, tako i o opasnostima s kojima se djeca mogu susresti koristeći internet.

Pročitajte više na sajtu naše Roditeljske SOS linije

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply