Predstava Zdravkino srce o značaju vakcinacije

Evropska sedmica imunizacije ove godine je tematski fokusirana na problem oklijevanja i koncipirana je tako da se promovišu svi koji su heroji imunizacije, čime se bavi i lutkarska predstava Zdravkino srce koja  je danas premijerno izvedena u Osnovnoj školi Sutjeska u Podgorici.

Predstava je namjenjena djeci prvog razreda osnovnih škola, a riječ je o autorskom projektu koji su osmislile nagrađivane dramske umjetnice Katarina Krek, Branka Femić – Šćekić i Jelena Simić. Njeno osmišljavanje i izvođenje je podržala Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstvom zdravlja.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, njavila je da će predstava biti igrana u svim osnovnim školama širom Crne Gore.

“Priča o kolektivnom imunitetu je priča koja nas podsjeća da je to stvar kolektivne odgovornosti i upravo na ovom primjeru vidimo koliko je zapravo važno da sektori zdravlja, prosvjete, sporta i mladih sarađuju”, kazala je ona.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je ocijenio da su danas i djeca poslala jasnu poruku o značaju vakcinacija i podsjetio da je Crna Gora, aktivnim angažmanom svih struktura društva uspjela u tome, da ne bude smrtnih slučajeva od morbila.

“To je jedan veoma odgovoran odnos. Postigli smo zavidan napredak u stepenu vakcinacija naše djece. Međutim, to je dodatni podstrek da u narednom periodu, svi zajedno, nastavimo da vakcinišemo našu djecu, kako bi spriječili zarazne bolesti, i doprinijeli poboljšanju, kao i očuvanju zdravlja svih”, ukazao je Hrapović.

Glumica Branka Femić-Šćekić,rekla je da su autorke predstave imale iskustva u radu sa djecom, kroz primjenu dramskog metoda u obrazovanje.

“Naš cilj je bio, da na slikovit i prijemčiv način djeci prikažemo princip funkcionisanja imunog sistema. Po reakcijama djece bih rekla da smo uspjeli u tome. I mi smo saznali nešto novo a, mislim, da su i djeca na zanimljiv način, takođe, naučila nešto novo”, kazala je Femić-Šćekić.

Izvor: PR Centar

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply