Gimnazija u Tuzima postaje mješovita škola

Gimnazija “25. maj” postaje mješovita škola i otvara dva stručna smjera – turistički tehničar četvrti stepen i prodavač treći stepen. Razmišljali su o uvođenju poljoprivrednog smjera, ali kako će Zeta dobiti srednju školu sa tim profilom obrazovanja oni su za sada odustali, piše Dan.

Direktor škole, Miliana Dabović kaže da su Tuzi podneblje koje može razviti turizam, pa su se zbog toga od lučili za smjer turistički tehničar.

“Dobili smo licencu da budemo mješovita škola, da đaci imaju veći izbor pri obrazovanju. Djeca i dalje upisuju opštu gimnaziju jer poslije nje mogu upisati bilo koji fakultet. Međutim, to mogu i poslije smjera turistički tehničar”, objasnila je Dabović-

Za učenike koji ne ispunjavaju uslove da upišu ni gimnaziju, ni za tehničara, postojaće treći stepen prodavač.

“Ovo je odlično jer postoji jezička barijera. I dalje će se nastava obavljati na albanskom i crnogorskom jeziku. Ovdje bi bilo dobro da imamo i poljoprivredni smjer. Biće i to ako se ukaže prilika. Važno je da smo počeli”, kaže Dabović.

Ona ističe da su osnovci zainteresovani i za stručne smjerove. Anketirali su ih i pokazalo se da je je interesovanje veliko za sve smjerove. Ukupno sa gimnazijom imaće pet ili šest odjeljenja, jer imaju po jedno odjeljenje i na crnogorskom i na albanskom jeziku.

“Ostaje da vidimo koliko će ih biti za gimnaziju. Imamo čak i odličnih đaka, i lučonoša, koji bi upisali stručnu školu. Došli smo do toga da djeca shvataju da nije gimnazija sve, već da bez zanata danas nema hljeba”, kazala je Dabović.

Za stručne smjerove organizovaće i praksu, a očekuje i razumijevanje i saradnju sa poslodavcima.

Bebo2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply