Na internetu svakodnevno oko 9.000 seksualnih predatora

Na internetu svakodnevno vreba oko 9.000 seksualnih predatora, pokazuju zvanični podaci koje je danas saopštio viši policijski inspektor u borbi protiv sajber kriminala Jakša Backović na konferenciji o zaštiti od internet nasilja pod nazivom Nasilje je za slabe.

Poručio je i da je jedan od načina za rješavanje toga problema u svijetu, jeste to da se prave javni registri pedofila.

Ministarka Javne uprave Suzana Pribilović poručila je djeci da treba da budu svjesna prednosti interneta, ali i opasnosti koja vreba u sajber prostoru.

Značajan dio konferencije bio je posvećen online nasilju među djecom. Konferenciju organizuje Biznis akademija Vijesti uz programsku podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva javne uprave.

Backović je odgovarajući na pitanje zainteresovanog učenika šta nadležni čine i kako kažnjavaju prestupnike, kazao da većinu zloupotreba učine djeca od 14 godina i mlađa, a koja po Zakonu ne podliježu krivičnoj odgovornosti.

Backović je na pitanje đaka, da li mogu garantovati da onaj ko je kažnjen opet neće počiniti isto djelo, rekao da to zavisi od institucije u kojoj kaznu izdržava, vrste djela i drugog.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Tamara Milić je kazala da je nasilja uvijek bilo i da se godinama sprovodi projekat Škola bez nasilja, sigurno okruženje, kroz koji su izdate brošure, priručnici.

Ona je rekla da 91 odsto đaka koristi internet, a da je 38 odsto njih imalo neprijatna iskustva u onlajn prostoru.

Predstavnik Ministarstva Javne uprave Samir Orahovac istakao je da se nasilje na internetu sprovodi direktno ili indirektno, preko posrednika.

Orahovac je rekao da je zloupotreba profila sve češća i upozorio učenike da paze šta objavljuju na društvenim mrežama, jer kada to jednom urade, ostane zauvijek zabilježeno.

“Koliko god vi to izbrišete, promijenite, to ostane na nekom serveru, neko je već sačuvao na svom računaru”, kazao je Orahovac.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da bilo kakav oblik nasilja nije prihvatljiv i dodao da je nasilje odraz nemoći i slabosti.

Direktor Biznis akademije Vijesti Brano Sudar kazao je da je ovo treća konferencija i najavio još sličnih aktivnosti u narednom periodu.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply