Kako prepeličja jaja djeluju na imunitet djece

Sponzorisana objava

Prepeličja pozitivno djeluju na metabolizam, jačaju kondiciju i imunitet organizma, posebno djece, smatra nutricionista Radmila Starčević.

„Po hemijskom sastavu, u odnosu na kokošja, jaja japanske prepelice sadrže: 5 puta više fosfora i kalijuma, 7 puta više gvožđa i 3 puta više vitamina B1. U znatnoj mjeri sadrže vitamin A i veliki broj aminokiselina, što ih čini izuzetno zdravom namirnicom“, navodi Starčević.

Da Prepelino prepeličja jaja imaju blagotvorno djejstvo na ljudski organizam, posebno na krv i krvotok, disajne organe, jetru, želudac, bubrege i mozak, svjedoče brojni članci u istočnjačkoj literaturi, a potvrđuju i relevantna naučna istraživanja u modernom dobu.

Prema njenim riječima, redovno korišćenje Prepelino prepeličjih jaja se naročito preporučuje djeci u razvoju i djeci koja imaju slabiji apetit ili želju za hranom. Takođe, preporučuju se bolesnicima i rekovalescentima, osobama sa posebnim režimom ishrane i sportistima.

„Jaja japanske prepelice koriste se kao pomoćno sredstvo kod liječenja mnogih bolesti, kao što su: povišeni krvni pritisak, arterioskleroza, čir u stomaku, bronhijalna astma, gastritis, anemija, karcinomska oboljenja itd. Jedno prepeličje jaje sadrži u prosjeku 15,8 kalorija, što ga čini izuzetno poželjnom dijetetskom namirnicom“, kaže Starčević.

Ona dodaje da je preporuka da djeca do 3 godine starosti uzimaju po 2 jaja dnevno, djeca od 3 do 5 godina starosti po 3 dnevno, dok djeca od 5 do 10 godina starosti treba da uzimaju po 4 jaja dnevno.

Radmila Starčević  je specijalista internista u poliklinici Mansa Medica u Tivtu i za Crnu Goru je licencirana za hrono ihranu po dr Ani Gifing, gde je cilj prevencija i liječenje mnogih bolesti hranom.

Leave a Reply