Učiteljica udarila učenika, dobila samo opomenu


Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je u postupku protiv OŠ “Njegoš” u Kotoru da je učiteljica te škole omalovažavala, ponižavala i ošamarila učenika sa posebnim obrazovnim potrebama, čime su povrijeđena prava djeteta, a uprava škole nije ispoštovala odluku Zavoda za školstvo da se ona suspenduje zbog neprofesionalnog odnosa.

U mišljenju zamjenika ombudsmana Snežane Mijušković navodi se da su u pritužbi roditelji upozorili da se učiteljica nepedagoški ophodi prema njihovom sinu i da mu se rugala i imitirala njegove postupke pred drugim roditeljima na roditeljskom sastanku.

Roditelji u pritužbi navode da je učenik u aprilu 2017. godine radio testove kod kliničkog psihologa u Crnoj Gori kojima je utvrđeno da je spreman za pohađanje redovnog nastavnog programa. Ističu da su sa svim nalazima i izvještajima upoznati uprava škole, pedagog i učiteljica.

Roditelji navode da je u septembru učiteljica udarila učenika pravdajući to time što je on nju (slučajno) gurnuo, sa čime je bio upoznat i školski pedagog. Žalili su se da učiteljica ne poštuje savjete i sugestije Komisije za rad i postupanje sa učenikom, da je veoma neprijatna prema dječaku tokom nastave, da viče na njega, podsmijeva mu se, cijepa mu listove ukoliko ne nacrta nešto dobro, govori mu da je spor, prijavljuje drugim roditeljima kako je grub prema njihovoj djeci.

“Učiteljica je sazvala roditeljski sastanak na kojem je goruća i jedina tema bio pomenuti učenik. Tom prilikom učiteljica ga je pred drugim roditeljima okarakterisala kao problematičnog, agresivnog, bijesnog i nekulturnog i tom prilikom ga gestovno oponašala rugala mu se, nakon čega je tražila od drugih roditelja pomoć u rješavanju problema”, piše u mišljenju ombudsmana.

Navode da su povodom navedene pritužbe pokrenuli postupak i od OŠ “Njegoš” zatražili i dobili izjašnjenje na navode iz pritužbe.

U izjašnjenju koje je zaštitniku dostavljeno od OŠ “Njegoš” o poremećenom odnosu na relaciji učenik-učiteljica-roditelj navodi se da je direktorica obaviještena da je održan sporni roditeljski sastanak, nakon čega je obavljen razgovor s učiteljicom. U izjašnjenju navode da je direktorica bila vrlo neprijatno iznenađena reakcijom određenih roditelja na ovom roditeljskom sastanku, i same učiteljice, koja nije htjela shvatiti niti prihvatiti činjenicu da je pogriješila; da je obavljena konsultacija sa Zavodom za školstvo i da je jedna od opcija bila da se učiteljica suspenduje zbog neprofesionalnog rada, što nije urađeno zbog određenih razloga, ali joj je upućena usmena kritika.

“Postupajući u konkretnom slučaju, Zaštitnik je utvrdio da je nesporno neadekvatno ophođenje učiteljice u odnosu na dijete sa smetnjom u razvoju. Omalovažavanje djetetove ličnosti i psihofizičkog integriteta je strogo zabranjeno kako nacionalnim propisima, tako i svim međunarodnim aktima koji se neposredno i posredno odnose na djecu. Takođe napominjemo da diskriminacija, po bilo kom osnovu, bilo da je otvorena ili skrivena, vrijeđa ljudsko dostojanstvo djeteta i u stanju je da podrije ili čak uništi sposobnost djeteta da ima koristi od mogućnosti koje mu pruža obrazovanje”, ukazao je ombudsman u izvještaju.

U postupku je utvrđeno da je od početka drugog polugodišta u prošloj školskoj godini učenik prvog razreda, premješten u drugo odjeljenje, kod druge učiteljice, nakon čega je situacija bitno izmijenjena u pozitivnom smislu u korist dječaka.

Ombudsman preporučuje školi da uspostavi kontinuiranu saradnju s Komisijom za usmjeravanje djece s posebnim obrazovnim potrebama i angažuje sve raspoložive kapacitete u pružanju neophodne podrške učeniku i stalno praćenje specijalizovanih lica.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Pa uciteljsko i nastavnicko vaspitanje nego interesuje me ima li neko iskustva u vezi tog verbalnog zlostavljanja od strane ucitelja ili.nssravnika i sta uraditi i kome se obratiti ili neka dete.trpi

    • Dejana Purlija Postovana, mi saosjecamo posebno sa djecom sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima, jer oni zaista cesto nemaju podrsku ni od roditelja drugara iz odjeljenja, sto je takodje ozbiljan problem, ne samo sistema, vec odsustva empatije i ljudskosti u ovom bezdusnom svijetu. Ali, shvatite da smo Gordana Brajovic i ja reagovale i reagovacemo na komentare polusvijeta, koji daju pausalne i povrsne komentare u vezi sa prosvjetnim radnicima. ” Najlosiji nastavnik” je u svakom slucaju iznad polusvijeta, koji daje sebi za pravo da sudi, komentarise i vrijedja ono sto bi trebalo da bude stub ove drzave, a to su prosvjetari. Pozdrav.

    • Marjana Cvetinovic Nikolic Bravo, Maki. Ako neko zna koliko se ljubavi, truda i strpljenja ulaže u rad sa djecom sa posebnim potrebama, onda smo to mi. I upravo zato nas bole svakojaki komentari neupućenih ljudi. Pozdravljam te.😗

    • Dejana Purlija Postovana, u gore napisanim komentarima nijesam osjetila saosjecanje sa djecom sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima, vec komentarisanje koje za cilj ima nesto sasvim drugo, a nijeste se nadovezali na njihove komentare. Daleko su on od sustine!

    • Marjana Cvetinovic Nikolic Postovana ni u jednom momentu nisam komentarisala ni jednog prosvetnog radnika…svaka cast svima koji svoj posao obavljaju prije svega ljudski,pa onda profesionalno , pozdrav.

    • Postovana, bas u praksi imamo najvise problema sa roditeljima djece koja ne pohadjaju nastavu po posebnim obrazovnim programima, jer ne mogu iste da razumiju i diskriminisu ih na razlicite nacine. E, takvima ne mozemo dati otkaz za neljudskost i odsustvo empatije.

    • Marjana Cvetinovic Nikolic Uzaludno je sve ako uciteljica nema saradnju sa roditeljima, smatram da je skola druga kuca, da je uciteljica druga majka, to je moje misljenje , postujem svaciji rad i trud, shvatam sve ….svako dobro!

    • Dejana Purlija Postovana, za saradnju su potrebne obje strane. Ja sam svojim ucenicima druga “majka” , a za to sam dobila priznanje od roditelja svojih ucenika i to u pisanoj formi, sto predstavlja veliko priznanje, najvece poslije priznanja mojih pametnih pcelica. Ali, nazalost postoje djeca, koje cesto moramo zastititi i od istih roditelja, koji se se gube u realnosti, u svojim neostarenim snovima i kompleksima. Objektivno, ne mozete to shvatitu, jer nijesti dio tog velicanstvenog poziva.

    • Dejana Purlija Rekli ste veliku istinu, Dejana. Imam u odjeljenju dijete sa posebnim potrebama i veliku sreću da da sarađujem sa izuzetnim roditeljima, potpuno svjesnih problema, koje zajednički rješavamo. I nema veće sreće za učitelja od one kada vidi srećno dijete, okupirano pažnjom svojih drugara, a tek im je osam godina. Ali, nažalost, nije svuda takav slučaj. Ne može učitelj sve sam. Tu je ipak još tridesetak drugih učenika koje treba naučiti, saslušati, uputiti dalje. Pozdrav.

  2. Ta ce ista nazalost o po et raditi..ona takes bi ismijavsla I zdravo I bolesno…skole su Dana’s sve sem obrazovno-PEDAGOSKE. Naz as lost imamo Jo’s tskvih po primjera gdje predavaju izigravaju boga

  3. Aooo strasno ,pa sta ako ga je osamarila ?Verovatno je bilo neko ne vaspitano i bezobrazno dete !!!Ostavite ove jadne nastavnike i profesore na miru vise !!!Vaspitavajte decu kuci pa nece biti samara u skoli !!

  4. Da nije po volji direktoru odmah bi dobila otkaz. U praksi to imamo, nastavnici koji su svojim dugogodišnjim radom sa djecom dokazali svoj kvalitet olako dobijaju otkaze ako nisu poslušnici nadređenih. Zbog toga se javnost mnogo ne uzbuđuje.

  5. Đeca sa posebnim obrazovnim potrebama imaju pravo na personalnog asistenta, to olakšava rad i đetetu i učitelju. Nažalost, nije svako za ovaj poziv, treba uvesti detaljne ljekarske preglede za prosvjetne radnike, to govorim iz iskustva prosvjetnog radnika i roditelja.

Leave a Reply