Realizacijom 8 projekata pokušaće da utiču na prevenciju vršnjačkog nasilja

U narednih šest mjeseci osam organizacija iz Crne Gore sprovodiće sa partnerima različite akivnosti koje će se baviti vršnjačkim nasiljem, posebno njegovom prevencijom, a podržani su kroz javni poziv Koalicije protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama.

Projekat Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama, sprovodi udruženje Roditelji, sa partnerima NVO Juventas, Unija srednjoškolaca, Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete i uz finansijsku podršku EU i Ministarstva javne uprave.

Realizatori projekta nastoje da osnaže organizacije civilnog društva da više i efikasnije djeluju na polju vršnjačkog nasilja, u cilju njegovog smanjenja, pa su podržali osam projekata OCD za čiju realizaciju će biti izdvojeno 51.184 eura.

Jedna od organizacija koja će pokušati da utiče na smanjenje vršnjačkog nasilja je NVO TNT iz Podgorice u partnerstvu sa NVO Savez za djecu i mlade Kuća koje će sprovoditi projekat na teritoriji Podgorice, Danilovgrada i Nikšića, u više osnovnih i srednjih škola kao i u JU Centar „Ljubović“.

Oni planiraju da izdaju i promovišu zbirku kratkih priča na temu vršnjačkog nasilja čiji će autori biti učenici srednjih škola u Crnoj Gori, a radiće i interaktivne pozorišne predstave na osnovu tih dramatizovanih. Snimiće i edukativni video spot.

Na smanjenje vršnjačkog nasilja promocijom pozitivnih vrijednosti putem kreativnih intervencija na javnim prostorima, uticaće Omladinski kulturni centar iz Herceg Novog, projektom Afirmativno znakovlje – korišćenje simboličkih znakova u promociji pozitivnih životnih vrijednosti i afirmativne akcije kao alatki za prevenciju vršnjačkog nasilja.

Oni će raditi 15 radionica u srednjoj i osnovnim školama, kojima će obuhvatiti preko 150 učenika i 15 nastavnika, a radionice će imati za rezultat 15 osmišljenih afirmativnih znakova koji će biti prezentovani javnosti putem intervencija u prostoru

Učenici ulcinjskih srednjih škola biće uključeni u realizaciju projekta Tolerancija je naš izbor koji sprovodi SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj.

Na taj način će se mladima pružiti mogućnost preispitivanja sopstvenih stavova, predrasuda i vrijednosti, šire sagledavanje konflikata i njihovo bolje razumijevanje kao i razvijanje svijesti o direktnom, strukturnom i kulturnom nasilju.

MIROVNO (Medijske i romske organizacije o vršnjačkom nasilju u obrazovanju) projekat je koji će realizovati Monitorov centar za medije i demokratiju u saradnji sa NVO Phiren Amenca.

Ovim projektom nastoje da ojačaju kapacitete OCD sa posebnim akcentom na novinare portala Romalitika – NVO Koračajte sa nama – Phiren amenca. Osim ove aktivnosti, radiće se novinarsko istraživanje sa osvrtom na vršnjačko nasilje nad djecom romske nacionalnosti kao i na pisanju tekstova i izradi video materijala koji će biti medijski promovisani.

Prevencija internet nasilja nad i među djecom kroz realizaciju sveobuhvatnog i održivog programa prevencije i izgradnju kapaciteta nastavnog osoblja i djece u školama i drugih institucija da se suprotstave internet nasilju, glavni je cilj projekta Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje koji realizuje NVO Djeca Crne Gore iz Tuzi. Ovim projektom, koji će realizovati u partnerstvu sa Volonterskim klubom Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice, planiraju da obuhvate preko 600 učenika.

Tekst “One su htjele nešto drugo” autorke Milene Depolo biće korišten za potrebe predstave koju će realizovati NVO Trening centar Taraba u okviru projekta Teatrom protiv vršnjačkog nasilja. Predstavu će igrati srednjoškolci u 10 crnogorskih gradova.

Digitalni uređaji dio su naše svakodnevice, ali i svakodnevice djece i mladih. Kao i svaka tehnologija, osim prednosti, pred korisnike stavlja neke izazove i donosi neželjene posljedice. Upravo iz tog razloga NVO Zinak realizuje projekat Upoznaj, prepoznaj i prijavi e-nasilje.

Cilj projekta je uspostavljanje mehanizma za prevenciju i zaštitu od E-nasilja među djecom školskog uzrasta kao i smanjenje vršnjačkog nasilja u svim njegovim oblicima.

Projekat Akcija za TRANSformisanje škole realizuje Asocijacija Spektra iz Podgorice u saradnji sa Pedagoškim centrom Crne Gore. Projektne aktivnosti će biti realizovane u Podgorici, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i Kotoru.

Spektra planira da sprovede istraživanje o stavovima učenika/ca srednjih škola o transrodnim i rodno varijantnim osobama. Radiće na jačanju kapaciteta transrodnih i rodno varijatnih aktivista/kinja za sprovođenje edukacija u oblasti obrazovanja. Pored toga, planiraju da uspostaviće saradnju sa Ministarstvom prosvjete, Zavodom za školstvo i srednjim školama u cilju unapređenja politika zaštite transrodnih i rodno varijantnih učenika.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply