Sud utvrdio da je nastavnica nezakonito otpuštena

Osnovni sud u Podgorici donio je odluku da je nastavnica informatike u Osnovnoj školi “Štampar Makarije”, Mirjana Vidaković prošle godine nezakonito otpuštena, zbog čega je zatražio da se vrati na posao u roku od osam dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja

U odluci ovog suda precizirano je da Vidaković treba da se vrati na poslove “koji odgovaraju njenoj stručnoj spremi, znanju i iskustvu”.

Nastavnicu je u aprilu 2018. tadašnja vršiteljka dužnosti direktorice škole Milica Stanković ostavila bez posla zato što je “bez odobrenja iz škole iznijela dio računarske opreme”, ocjenjujući da je tim potezom počinila težu povredu radne obaveze.

Vidaković je, međutim, pokušavala da je ubijedi da je samo željela da sačuva određenu dokumentaciju, ali bezuspješno. Na kraju je tužila školu.

Pobjedi je u četvrtak kratko rekla da pozdravlja odluku suda.

“Srećna sam vrlo i jedva čekam da uđem u učionicu. Napokon je donešena presuda. Pravda je tu. Dobro je da su materijalni dokazi tu… Ide sve u moju korist. Ovo je dvostruka korist… Mene je ovaj postupak ojačao”, navela je ona.

U odluci Osnovnog suda precizirano je da u ovom slučaju tuženi, odnosno škola, nije dokazala da je Vidaković iznošenjem kompjuterske opreme iz kabineta prouzrokavala materijalnu štetu – bilo kroz štetu u vrijednosti kompjutera i prateće opreme, bilo onu koja bi se sastojala u onemogućavanju redovnog odvijanja nastave.

“A što je po mišljenju ovog suda nužan element povrede radne obaveze, nesavjesnog odnosa prema imovini poslodavca”, navedeno je u presudi.

Ukazali su i na važnost izjave Vidaković da od 16 računara koji se nalaze u kabinetu polovina ne radi. To, kako kažu, ničim nije opovrgnuto, te samim tim nastavnica nije onemogućavala redovno odvijanje nastavnog procesa.

Dodali su i da je rukovodstvo škole potvrdilo da je ranije iznosila isti računar radi popravke: jednom uz dozvolu, a više puta bez dozvole.

“Sud prihvata kao uvjerljivo tvrđenje tužilje (Vidaković) da nije imala nikakvu nezakonitu namjeru, već cilj da sačuva svoja dokumenta sa predmetnog kompjutera, što nije mogla učiniti u školskom kabinetu, jer se radilo o aktivnosti koja je zahtijevala više vremena. A što joj je i ranije očigledno dopuštano”, navodi se u presudi.

Izvor: Pobjeda

Comments

  1. Ma koga više briga za nastavnika i njegov ugled. Još su mi pred očima prošlogodišnja izjava direktorice i naslov u štampi “Nastavnica ukrala računar iz škole”. Znači neko je žestoko lagao i da je sreće za to bi odgovarao i bio kažnjen. Ali…

Leave a Reply