Pedijatar upozorava da pseći izmet može biti opasan za djecu

Foto: Ilustracija

Pseći izmet može biti opasan za zdravlje djece jer im može prenijeti razne bolesti, upozorila je pedijatar Vesna Ivančević iz Doma zdravlja Budve.

“Ako psi nijesu vakcionisani, svaku bolest koju imaju mogu prenijeti na djecu i starije. To su parazitske zarazne bolesti, zatim crijevne i mnoge druge. Psi lutalice i mačke mogu biti takođe opasni, ali njih ne možemo kontrolisati, stoga je fokus na vlasnicima pasa da čiste nakon svojih ljubimaca”, kazala je ona.

Ivančević je pozvala Komunalnu policiju da ozbiljnije shvati ovaj problem.

Prema njenim riječima, Komunalna treba da zabrani kretanje pasa po zelenim površinama, i predvidi novčane kazne, dok bi vlasnici pasa morali uklanjati izmet svojih ljubimaca.

Veliki broj mještana Budve žali se na neodgovornsot vlasnika pasa. Prema riječima građana sve je više onih koji svoje pse izvode u parkove najmijenje za djecu, i nakon obavljene nužde njihov izmet ne pokupe.

“Moj sin svaki dan dođe kući sa igrališta koje je namjenjeno upravo za mališane, sa obućom prljavom od psećeg izmeta. Osim što moram svaki dan djetetu da čistim obuću, ja strahujem da se ne zarazi. Zar ne mogu da pokupe izmet iza svog psa?”, pita mještanka naselja Adok, Jovana Nikolić.

Slična situacija je i u novoj Drugoj osnovnoj školi.

“Škola je savršena, ali igralište koje je namjenjeno za djecu je prekriveno psećim izmetom. Ne ide mi u glavu da neko izvede svog psa u park najmjenjen za djecu ne razmišljajući šta će se desiti ako dijete to proguta i zarazi se”, kazala je Dragana Božović.

Izvor: RTV Budva

Comments

Leave a Reply