Edukacija i nove metode na Dječjoj fizijatriji, u planu povećanje broja fizioterapeuta

dr Milena Adžić

U službi Dječje fizijatrije Instituta za bolesti djece u Podgorici trenutno rade dva fizioterapeuta pa se dešava da najmlađi nekada čekaju po mjesec na termin, što najavljuju da će riješiti osnaživanjem kadra u narednom periodu.

Uz stalnu edukaciju kadra i uvođenje novina u liječenju, služba Dječje fizijatrije uspijeva da pomogne velikom broju mališana sa smetnjama u motornom razvoju i drugim problemima. Samo u prva tri mjeseca ove godine obavljeno je blizu 450 pregleda i 1.755 fizikalnih terapija, što pokazuje da zaposleni imaju pune ruke posla.

Uigrani tim fizioterapeuta na čelu sa subspecijalistom dječje fizijatrije, doktorkom Milenom Adžić utočište su za roditelje djece koja imaju neke od razvojnih smetnji.

“Službu Dječje fizijatrije Instituta za bolesti djece čine dva dijela, jedan je u Dječjoj bolnici, a drugi u Centru za autizam i razvojne smetnje. Koncept fizioterapije za djecu u Institutu je takav da se u Dječjoj bolnici primaju djeca uzrasta do dvije godine. Radimo sa djecom sa smetnjama kao što je kašnjenje u motornom razvoju, zatim sa bebama koje su sa rizikom po razvoj kao sto su bebe rođene prije termina, koje su rođene sa nekim anomalijama i sindromima, kao i onima kod kojih je prilikom porođaja došlo do asfiksije ili do krvarenja na mozgu”, kaže doktorka Adžić .

U Centru za autizam se sprovodi fizioterapija za djecu od druge do šesnaeste godine života.

To su djeca kod kojih je postavljena dijagnoza cerebralne paralize, ona koja boluju od neuromišićnih bolesti  i sa raznim sindromima u okviru kojih postoji zaostajanje u psihomotornom razvoju. Rade i sa djecom koja imaju posturalne deformitete, bilo da se radi o posturalnim disfunkcijama kao što su lose držanje tijela ili posturalnim deformitetima kao što su skolioze, kifoze, deformiteti grudnog koša, stopala i tako dalje, ali i sa drugim problemima u smislu postraumatske fizioterapije nakon preloma kostiju, uganuća, iščašenja zglobova.

Na tako veliki broj djece, u Dječjoj bolnici rade dva fizioterapeuta, od kojih je jedan završio Bobat edukaciju u Zagrebu, a drugi završava Vojta terapiju takođe u glavnom gradu Hrvatske.

“Naravno da nije dovoljan broj fizioterapeuta, jer dva terapeuta sve treba da opskrbe svu djecu”, kaže doktorka.

Dodaje da je u planu povećanje broja fizioterapeuta u Dječjoj bolnici i da se nada da će se to realizovati.

“U Centru za autizam radi pet fizioterapeuta, fizioterapija se sprovodi u dvije smjene i za sad smo pokrili svu djecu, odnosno patologiju koja se tamo sprovodi. Nema lista čekanja, za razliku od Dječije bolnice gdje se trudimo da liste čekanja ne budu velike, ali na žalost desi se da djeca nekad čekaju i po mjesec”, kazala je dr Adžić.

Vojta terapija na IBD

Uvođenjem Vojta terapije, kao jednog od metoda rehabilitacije, odnosno stimulacije djece sa određenim problemima u razvoju, obezbijeđena je mogućnost da od prvih dana života, rizične bebe koje se liječe na Neonatologiji, započnu ranu stimulaciju.

Adžić objašnjava da što ranije počnu sa vježbanjem, to će i mogući rezultati oporavka biti bolji kod djece sa nekim oštećenjem.

“Vojta terapija je jedina stimulacija koja može da se odvija u najranijem uzrastu, čak i kod preterminske djece kada se postigne stabilnost vitalnih parametara. Indikaciju za Vojta terapiju postavlja ljekar fizijatar. Jako je važno istaći da na Odjeljenju neonatologije budu i djeca iz cijele Crne Gore i da se trudimo, ukoliko je to moguće, da i roditelji tokom boravka njihove djece na Neonatologiji budu obučeni za dalji rad kod kuće”, objašnjava doktorka.

Fizioterapeut Sanja Ražnatović

Fizioterapeut i Vojta terapeut u edukaciji Sanja Ražnatović radi sa bebama punih 17 godina. Trenutno je u Vojta edukaciji koje organizuje međunarodno Vojta udruzenje u Zagrebu.

Kako bi pravilno prohodali i razvili motoriku, ona pomaže velikom broju djece, a među njima su trenutno i dvije bebe s odjeljenja neonatologije.

“Zajednickim dogovorom sa fizijatrom donosimo odluku kada klasičnu, kada Bobat, a kada Vojta terapiju smatramo boljim izborom. Osnovni cilj je što više uključiti majke i obučiti ih vjezbama, kako bi  po izlasku kući mogli da vježbaju.  Djeca iz Podgorice po izlasku iz bolnice, dolaze u našu ambulantu gdje nastavljaju da vjezbaju i ostaju pod nadzorom tima Dječje fizijatrije gdje pravimo plan daljeg rada”, kaže Ražnatović.

Objašnjava da se Vojta terapijom mozak stimuliše kako bi aktivirao pravilnu šemu kretanja, jer kod oštećenja tog ili drugih organa su upravo pokreti izmijenjeni i ograničeni.

“Zbog postojećih oštećenja postoje poteškoće u  spontanom korišćenju pravilne  šeme. Umjesto toga koriste se zamjenske. Što se ranije počne sa terapijom olakšaćemo djetetu da upotrijebi pravilne šeme pokreta ili njegove djelove. Time  će  se u velikoj mjeri sprijeciti razvoj  patoloskih, odnosno zamjenskih šema pokreta. Takođe, u tako malom uzrastu, mozemo izazvati ove refleksne kretnje bez obzira na to što pacijent ne sarađuje sa nama i time postići pozitivne promjene u spontantim pokretima”, kaže fizioterapeutkinja.

Ne može da kaže koji su najteži slučajevi sa kojim je radila.

“Teško mogu odvagati težak od lakšeg slučaja. Za nekog pacijenta je postizanje dubljeg disanja, regulacija fukcije crijeva i olakšavanje gutanja cilj. Za drugog je to na primjer, uspostavljanje koordinisanog puzanja ili slobodnijeg pokretanja glave. Svakog pacijenta treba liječiti u skladu sa oštećenjem i njegovim mogućnostima i ograničenjima”, kaže Ražnatović.

Adžić i Ražnatović su saglasne da je saradnja sa roditeljima najvažnija i da je uglavnom dobra.

“Roditelj je glavni član tima u liječenju njegovog djeteta. Roditelji prolaze kroz proces suočavanja sa problemom koji njihovo dijete ima. Naravno da su uplašeni, da se ne snalaze, da svi jednako ne mogu da prihvate da rade Vojta terapiju ili druge vidove stimulacije motornog razvoja. Mi se kao tim trudimo da im pomognemo da savladaju strahove, uključe se aktivno u vježbe, jer nije dovoljno da se vježbe sporovode samo na fizijatriji nego i kod kuće”, kaže doktorka Adžić.

Edukacija kadra

Doktorka Adžić završila je Bobat edukaciju u Sloveniji, Vojta dijagnostiku u Zagrebu i Šrot (Schroth) edukaciju za ljekare u Splitu. Kaže da je u planu edukovanje i osnaživanje stručnog kadra.

“Na edukaciji fizioterapeuta radi se na nivou cijele Crne Gore i to je dalji cilj i plan kada je riječ o razvoju fizioterapije kod djece. U toku je Bobat edukacija fizioterapeuta Javnog zdravstva iz cijele Crne Gore u Institutu Dr Simo Milošević u Igalu, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja”, kazala je subspecijalista dječje fizijatrije Milena Adžić i dodala kako sve veći broj terapeuta sebi plaća edukacije, što će dodatno poboljšati stanje u toj oblasti.

Izvor: RTCG

Leave a Reply