JPU “Đina Vrbica” slavi 12. rođendan, organizuju humanitarni bazar

JPU “Đina Vrbica” slavi sjutra 12 godina postojanja i tim povodom organizuje humanitarni bazar pod sloganom Srcem za osmijeh u utorak, 9. aprila, kada će u vaspitnim jedinicama biti izloženi dječiji proizvodi, radovi djece i vaspitača, a sva prikupljena sredstva od kupovine biće usmjerena Udruženju roditelja djece oboljele od kancera Fenix.

Iz te Ustanove navode da je JPU “Đina Vrbica” nastala podjelom JPU “Ljubica Popović” na dvije ustanove, postojeću i novoformiranu JPU “Đina Vrbica”.

“Ustanova je prešla dug put do onoga što je danas. Velika Ustanova koja u svom sastavu broji 18 vaspitnih jedinica na gradskoj i prigradskoj teritoriji grada. Imamo oko 5.000 djece uključene u različite oblike rada, uzrasta 1-6 godina”, kazala je portparol te javne ustanove, Vesna Marković.

Ističe da žele da djeca kroz igru, druženje i učenje upoznaju sebe i svijet oko sebe od najranijeg uzrasta.

“Kod djece njegujemo istraživački duh, učimo ih kritičkom mišljenu, različitosti i toleranciji. Sarađujemo sa roditeljima u svim oblastima na obostranu korist i dobrobit djeteta i porodice u cjelini. Trudimo se da djeci omogućimo srećno djetinjstvo, da se druže sa svojim vršnjacima i kroz igru da se osjećaju sigurno i voljeno”, navodi se u saopštenju.

Kako bi obezbijedili udobno i sigurno odrastanje, prema riječima Marković, u toj Ustanovi se trude da smanje prebukiranost djece u vaspitnim jedinicama.

Od školske 2018/2019 godine, u okviru te predškolske ustanove su još četri nove vaspitne jedinice “Dragan Radulović” na Starom aerodromu, Stara Varoš, Bioče i vaspitna jedinica u Dinoši koja je nastala iz programa Interaktivnih službi.

“VJ ‘Dragan Radulović’ je projektovan i rađen po najsavremenijim standardima. Po standardima ima 343 mjesta za djecu a primljeno je mnogo više, što će reći da još uvijek nijesmo riješili pitanje prebukiranosti ali intenzivno radimo na tome. VJ ‘Stara Varoš’ otvoren je u rekonstruisanom objektu koji je Glavni grad ustupio na korišćenje. Vrtić može da primi oko 100 mališana. Vrtić jeste mali ali je od velikog značaja jer je prvi državni vrtić koji je otvoren u najstarijoj mjesnoj zajednici ‘Stara varoš’”, kazala je Marković.

Vrtić na Bioču, kako dodaje, nalazi se u sklopu OŠ 18. oktobar i ima jednu vaspitnu grupu sa poludnevnim programom.

“Vrtić u Dinoši je nastao prerastanjem punkta Interaktivnih službi u vaspitnu jedinicu sa poludnevnim programom. Vrtić se nalazi u sklopu OŠ 29. novembar i broji oko 40. djece. Od drugog polugodišta dali smo ime vrtiću koji se nalazi na Vrelima ribničkim, Srcolovka. Naziv je predložio Ognjen Radulović po zbirci pjesama Dragana Radulovića. Izvršeni su i neki radovi u pomenutom vrtiću kako bi se stekli bolji uslovi za djecu i zaposlene”, navodi se u saopštenju.

Od ove radne, mogu se pohvaliti sertifikatom o statusu Međunarodne Eko-škole i nagradom Zelene zastave za šest vaspitnih jedinica.

“Nacionalni operater Međunarodnog programa Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini “Eko-škole” u Crnoj Gori je Zavod za školstvo, koji ovaj program implementira i vodi od 2016. Program ima cilj da podigne svijest o srodnim pitanjima održivog razvoja životne sredine u vrtiću, školi i van nje. Vaspitne jedinice će raditi na stalnom poboljšanju životne sredine”, kazala je Marković.

Dan ustanove biće obilježen humanitarnim bazarom pod motom Srcem za osmijeh.

“U vaspitnim jedinicama biće izloženi dječiji produkti, radovi djece i vaspitača. Sva prikupljena sredstva od kupovine produkata biće usmjerena Udruženju roditelja djece oboljele od kancera NVO Fenix, na žiro račun 510-71233-32 CKB. Istog dana u periodu 8 do 8:30 časova u VJ ‘Dragan Radulović’ organizovan je prikladan muzički program u realizaciji djece starijih vaspitnih grupa, benda iz Gimnazije ‘Petar I Petrović-Njegoš’ Danilovgrad, mladog muzičara Milana Radusinovića i muzičara Fikreta Lukovića. Kako je humanost vrlina dobrih ljudi, želimo da damo podršku svima kojima je potrebna!”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply